Линия за онлайн безопасност

130
Линия за онлайн безопасност

За всички деца, почувствали заплаха в интернет

От днес започва да функционира Българска линия за онлайн безопасност. Така въпросите на родителите относно рисковете за децата им, докато са пред компютрите, ще могат да получат отговори. Екип от специалисти ще отговаря на питанията по телефона, на имейл или по скайп.

Линиите ще бъдат отворени и за всички малчугани, които са почувствали някаква заплаха за сигурността си, докато са в интернет. Консултанти и психолози ще отговорят на всички питания на мобилен телефон 124 123, който ще работи всеки ден от 10 до 16 часа. Цената на разговора е 15 стотинки за всички мобилни оператори, без значение от продължителността на разговора.

Екип от професионалисти ще поема обажданията. Те ще предлагат подкрепа и помощ за справяне с трудна или опасна ситуация в интернет, в която е попаднало детето. Гарантирана е поверителността на информацията, която се споделя, предаде БНТ.

Според общоевропейско проучване, поръчано от ЕК, 77% от децата между 13 и 16-годишна възраст и 38% от 9 до 12–годишните деца имат профил в сайт за социални контакти. Една четвърт от тях посочват, че техният профил е публично достъпен. Много от тях са посочили своя адрес и телефонен номер.

80% от българските деца на възраст между 9 и 16 години пък използват интернет всеки ден, според проучването "Децата на Европа онлайн", посочва БГНЕС. 36% от децата у нас на възраст между 9 и 12 години имат профили в социални мрежи, а при другите на възраст между 13 г. и 16 г. процентът скача на 68.

Най-често срещаните рискове за тях са общуването с непознати хора и попадане на вредно съдържание, качено от потребители. Най-сериозен проблем за децата създава онлайн - тормозът между връстници, а насилието и порнографията в тази среда ги заливат отвсякъде, заяви Георги Апостолов, ръководител на фондация "Приложни изследвания и комуникации".Добави коментар