Лъжат децата с "безплатни" игри

35
Лъжат децата с безплатни игри

След това родителите получават главозамайващи сметки

Над 75% от проверените сайтове за търговия с книги, игри и филми не спазват правилата за защита на потребителите. Това показва проучване на Европейската комисия на територията на Европейския съюз, съобщи пресслужбата на ЕК.

Според данните, в условията за купуване на онлайн мултимедийно съдържание има много неясни клаузи и договорни условия, които често пречат на потребителите да разберат колко ще трябва да платят накрая. Често повтарящ се казус е децата, които са целева аудитория на порталите, да се оказват подлъгани да платят за стоки към уж безплатни игри. ЕК е открила и трудности в следпродажбеното обслужване в сайтовете, тъй като масово нямат информация за връзка, съобщи bTV.

"Родителите трябва да внимават - половината от тези игри за изтегляне се рекламират като безплатни, но скоро може да получите главозамайващи сметки за виртуални стоки, необходими за следващите нива на играта", каза еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите Тонио Борг.

Предстои националните правоприлагащи органи да потърсят компаниите, притежаващи провинилите се сайтове и да им дадат възможност да изяснят позицията си или да коригират данните си. В България са проверени 10 сайта, сред които нито един не е определен от ЕК за по-нататъшно разследване и не извършва дейност извън територията на страната.Добави коментар