Кутии за изоставени бебета

139
Кутии за изоставени бебета

За да се спасят повече детски животи

Руският Красноярски край ще се сдобие с първите в Русия "кутии" за изоставени бебета. Първите пет от тях са доставени от Чехия, където има практика на изоставяне на новородени.

Първата ще бъде инсталирана до медицински център в град Новоросийск, на брега на Черно море, съобщи novini.bg. "Кутията", вградена във външна стена на сграда, ще има вратичка или прозорче, която майките ще отварят, за да оставят бебето си вътре.

Съоръженията ще имат система за вентилация и отопление и ще бъдат оборудвани с датчици, които ще се задействат, когато вътре бъде поставено бебе. Така ще алармират персонала на най-близкото здравно заведение, поддържащо "кутиите".

Системата ще позволи да се спаси живота на много новородени, които досега се изоставяха от родителите си на улицата или дори в кофи за боклук. Миналата година, само в Новоросийск, двайсетина майки се отърваха от бебета си, като ги захвърлиха на улицата.

В цяла Русия ежегодно стотици бебета имат същата съдба.

Мислите ли, че това е добра практика или насърчава майките да изоставят децата си? Споделете в коментарите.Добави коментар