Кръвен тест ни казва дали детето страда от недоспиване

40
Кръвен тест ни казва дали детето страда от недоспиване

Италиански учени са разработили прост кръвен тест, с който родителите могат да установят дали децата им страдат от недоспиване

Италиански учени са разработили прост кръвен тест, с който родителите могат да установят дали децата им страдат от недоспиване.

Учени от Националния изследователски институт на Италия изследвали деца и подрастващи с нормално тегло от осем европейски страни - Испания, Италия, Кипър, Германия, Белгия, Естония, Унгария и Швеция, пише БТА цитирайки Медикъл експрес. Те били класирани в две категории - недоспиващи и с нормален сън.

Към децата с недостатъчен сън били причислени тези, които спят по-малко от 9 часа в денонощието, а при подрастващите - по-малко от 8 часа. Учените изследвали нивата на тяхната микрорибонуклеинова киселина в кръвта. Нейните нива рязко се разминавали в зависимост от това дали децата недоспивали или имали нормален сън. Въз основа на тези данни, ръководителят на екипа Фабио Лара разработва тест, който безпогрешно ще може да насочи родителите към това дали децата им се радват на здравословен сън.

Той е от съществено значение за здравето на децата и при хронично недоспиване може да доведе до последваща поява на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Добави коментар