Кратка история за чудовищата в гардероба ти

78
Кратка история за чудовищата в гардероба ти

Опасни химикали са намерени в детски облекла и обувки, произведени от световноизвестни марки

Опасни химикали са намерени в детски облекла и обувки, произведени от световноизвестни марки. Това показва ново изследване, представено днес от "Грийнпийс"- Източна Азия, съобщиха от българския офис на екологичната организация.

Докладът "Кратка история за чудовищата в гардероба ти" описва резултатите от тестове, извършени с продукти на 12 световни марки. Открити са незначителни разлики в нивата на опасни химикали в дрехите за деца и за възрастни, представени в предишни изследвания. В дрехи от всички тествани марки са намерени опасни химикали.В региона на Централна и Източна Европа са тествани продукти от Полша, Унгария и Австрия. Тестовете са извършени в Университета в Ексетър, Великобритания, съобщи bTV.

Според екоактивистите родители, любители на модата, и местни общности могат да помогнат за прекратяването на този отровен кошмар, като открито се призоват модните марки за промяна. Някои от най-големите световни марки вече са поели ангажимент да детоксикират индустрията си и вземат мерки за по-голяма прозрачност на снабдителските си вериги и за елиминиране на токсичните субстанции.

Китай остава най-големият производител на текстил и потребител на химикали. От "Грийнпийс" призовават китайското правителство да помогне за спирането на използването на токсични химикали в текстилната индустрия, се посочва в съобщението.

Вижте кои са най-опасните вещества за децатаДобави коментар