Кралските кръщенета през вековете

406
Кралските кръщенета през вековете

Интересни подробности "зад сцената" на кралските кръщенета във Великобритания през вековете

По повод кръщенето на първородния син на херцозите на Кембридж Уилям и Катрин в. "Дейли експрес" отбеляза събитието с поглед назад във времето, разкривайки интересни подробности "зад сцената" на кралските кръщенета във Великобритания през вековете.

Едуард Седми

Най-големият син на кралица Виктория и принц Албърт е кръстен на 25 януари 1842 г. в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор. Интересн факт е, че Виктория намира бебето си за грозно, описвайки го като "твърде безобразно". Въпреки това, тя все пак организира еднодневен спектакъл.

Бебето е кръстено Албърт Едуард. Очарована от избора на имена, Виктория заявява: "За мен е удоволствие нашето скъпо момченце да носи името на обичния си баща". Малкият кръщелник е потопен в купел, проектиран от принц Албърт Сакс-Кобург и Гота. От тогава съдът се използва при почти всяко кралско кръщене, посочва вестник "Труд".

Принц Александър Джон

Александър Джон Чарлз Албърт е шестото дете на бъдещия крал Едуард Седми и кралица Александра Датска. Бебето е родено преждевременно в Сандрингам на 6 април 1871 г. Скоро след раждането става ясно, че няма шансове детето да оцелее и е повикан свещеник да го кръсти.

Кръщенето е извършено край леглото на Александра. Родителите плачат, докато Едуард държи купичка със светена вода. На следващия ден, по думите на двойката, принц Джон "умира толкова спокойно, че никой така и не разбира кога е изпуснал сетния си дъх". На следващия ден Едуард отрязва кичур от косата на бебето, преди да го положи в малък ковчег, украсен с бял сатен и цветя.

Едуард Осми

Бъдещият крал Едуард Осми, синът на крал Джордж Пети и Мери Тек, е кръстен на 16 юли 1894 в Уайт Лодж, Ричмънд парк - имението на херцозите на Тек. Прабабата на бебето - кралица Виктория, е придружена в каретата си от своята внучка - бъдещата императрица на Русия Александра Фьодоровна.

Виктория е осигурила купела от замъка Уиндзор и рокличката от дантела и сатен, изработена за кръщенето на най-голямата й дъщеря през 1841 г. Кръщелната одежда за последен път е носена от Луиз Уиндзор - дъщерята на принц Едуард - на кръщенето й през 2004 г., и е вписана в Книгата на рекордите на Гинес. Тази одежда държи рекорда за най-голям брой хора, кръстени с една и съща рокля - 62.

Принц Филип

Принц Филип е роден на 10 юни 1921 г. във вилата на родителите си - принц Андрей Гръцки и Датски и германската принцеса Алис Батенберг - на остров Корфу. "Той е прекрасно, здраво дете, благодаря на Бога", пише майка му. Няма много подробности около кръщенето на Филип, но по-голямата му сестра София си спомня, че сред кръстниците му са били кралица Олга Гръцка и кметът на Корфу. Принцът е кръстен според обредите на гръцката ортодоксална църква.Кралица Елизабет Втора

Принцеса Елизабет е кръстена в частния параклис на Бъкингамския дворец на 29 май 1926 г. Бъдещата кралица плаче толкова много, че се налага бавачката й да я успокоява с вода с копър, което изключително забавлява чичо й, принца на Уелс. По традиция монархът одобрява имената на бебето и крал Джордж Пети пише до съпругата си кралица Мери:

"Чух от Бърти (бащата на бебето, бъдещия крал Джордж Шести) за имената. Той спомена Елизабет Александра Мери. Одобрявам и ще му го съобщя".

Принц Уилям

Принц Уилям Артър Филип Луи е кръстен на 4 август 1982 г. в музикалната зала на Бъкингамския дворец от тогавашния Кентърбърийски епископ д-р Робърт Рънси. Сред гостите са кръстниците му, включително бившият гръцки крал Константин и придворната дама на кралицата, лейди Сюзан Хъси.

За Даяна, тогава 21-годишна, кръщенето се оказва твърде натоварващо. По-късно тя разкрива: "Никой не се консултира с мен дали 11 часа е съобразено с режима на Уилям време. Бях напълно пренебрегната, изтощена, а снимките продължаваха и продължаваха. Изплаках си очите".

Принцеса Юджини

За разлика от по-голямата си сестра, принцеса Биатрис, която, подобно на принц Джордж, е кръстена в параклиса на двореца "Сейнт Джеймс", принцеса Юджини влиза в историята като първото кралско бебе, приело светото кръщене в обществена църква.

Два дни преди Коледа на 1990 г. членовете на кралското семейство се събират в църквата "Света Мария Магдалена" в имението Сандрингам. На службата присъстват 120 местни жители и служители в имението. Църквата е с празнична украса - две елхи край олтара, цветя и зеленика. Службата, водена от епископа на Норич, е предавана по високоговорител за над хилядата доброжелатели, събрали се отвън.

На кръщенето си принцеса Юджини е на девет месеца - твърде голяма, за да й е по мярка използваната от поколения рокличка. За да се спази традицията, тя все пак е облечена с нея, като одеждата остава отворена отзад.Добави коментар