Крачкомери за деца

104
Крачкомери за деца

Колко физически активни са?

От 15 септември крачкомери ще отчитат подвижността на 24 ученици от Силистра. Децата са от трети клас в основното училище „Отец Паисий", а инициативата е на класната им ръководителка Живка Жекова, която е регистрирала класа в Световната здравна програма GCC (Global Children's ChallengeTM).

Според правилата за участие, в продължение на 50 дни децата ще отчитат физическата си активност през деня, а вечер ще записват данните в специален дневник, след което трябва да занулят отново крачкомера. Класът играе като един отбор.

Дневните резултати се въвеждат в специален сайт - http://gccjunior.org/, който превръща крачките във виртуален път и „отвежда“ малчуганите до различни континенти и географски забележителности.

Виртуалната здравна инициатива е сравнително нова за България, но броят на участниците поставя страната ни на 6-то място в света по активност.

„Аз предложих крачкомерите на родителите с уговорката те да изненадат децата на сутринта на 15 септември. Изпращайки ги на училище, да им подарят този крачкомер и съответно да натиснат бутончето за стартиране на проекта.

Когато децата дойдат в училище, ние ще си кажем нашата клетва, в която да обещаят, че ще се движат активно, че ще бъдат толерантни към другите деца и няма да злоупотребяват с крачките, които ще се записват на крачкомера“, разказва учителката от Силистра Живка Жекова.

Идеята е децата да работят в екип, защото крачките на всички деца, заедно с тези на учителката, се събират заедно за деня. Те се вписват в сайт и там се умножават по седем, за да се превърнат в мили.

„Ние ще пътешестваме по света и ще научаваме за нови места, за нови събития, ще срещаме виртуално нови хора, за които аз ще разказвам на децата. За съжаление, няма дестинация в България и с колегите от общност „Начално образование“ имаме идеята да предложим места в България като дестинация, в която следващата година да рекламираме и държавата. Исках да мотивирам децата да работят в екип - нещо, което е важно да постигнат, защото и в бъдеще ще им е нужно. За мен беше предизвикателство да видя резултата от грейнали лица и грейнали усмивки на 15 септември, като старт на новата учебна година“, каза още учителката.Добави коментар