Кой купува чиновете

110
Кой купува чиновете

Защо събират пари от родителите за задължения на държавата?

Дългогодишната практика родителите да събират пари и да купуват училищно оборудване доведе до конфликт в едно от най-големите училища в София. Родители на първокласници в 81-во СОУ отказаха да плащат за нови учебни маси на гимназистите.

Преди четири години чиновете били стари. Когато родителите питат в общината кога се очаква ремонт на класните стаи, получили уклончив отговор, който при всички положения не включвал смяна на мебелите.

„Проекти за материална база е имало преди години, но за малки населени места, проблемни, малцинствени училища, а за такива училища, които се смятат за елитни, като 81-во – няма”, обясни председателят на учебното настоятелство Албена Илчева.

Така родителите за три години събират пари за боядисване на всички класни стаи и купуване на чинове. Сега е ред за учебни маси и столове в специализираните кабинети, както и за катедри и столове на учителите.Родителите на децата от Първи "В" отказват да съберат уж доброволно по 25 лева, каквато е заръката на родителите от училищното настоятелство. Конфликтът ескалира от факта, че първолаците седят на чинове, купени от родители на по-големи ученици, които се обиждат от липсата на солидарност.

Милчо Ченков, който е сред родителите на деца от Първи "В" клас, каза, че не се интересува дали детето му ще стои на чин от 25 лева или от 150 лева. За него е важно децата да бъдат научени. Ченков определи събирането на пари като легален рекет, съобщи bTV.

Делегираните бюджети на училищата покриват заплатите на учителите и поддръжката на сградите. По-голямата част от техническото оборудване и мебелите в безплатните държавни училища, оказва се, не влиза в сметките на държавата.

„Не става дума за десятък и събиране на пари, а за това, че настоятелствата са призовани да вършат и такава дейност, и аз съм благодарна, че тези хора го правят с чисто сърце”, каза директорът на училището Румяна Парцова.

Децата от Първи "В" ще продължат да седят на чиновете, купени от родителите на по-големите ученици. Вероятно пари ще се съберат и за учебни маси на горния курс. Защото родителите ще изберат все пак да спонсорират държавата, вместо децата им да не видят социнтериора сменен.Добави коментар