Компютърните игри (Част 1)

471
Компютърните игри (Част 1)

На какво играе детето?

Компютрите вече са толкова дълбоко навлязли в живота ни, че изобщо не можем да си го представим без тях. Но освен за работа и развлечения, често използваме компютрите и във възпитанието на децата си, като например им даваме да играят игри.

Има обаче наистина опасни игри, които могат да са травмиращи за детето, които съдържат сцени на насилие и жестокост. Как да опазим детето си от такива игри, как да подберем правилните игри и... нужни ли са на детето компютърните игри въобще?

Нужен ли е компютър на детето?

Много изследвания доказват, че разумното използване на компютър е полезно за възпитанието и развитието на детето. Само че трябва да ограничаваме времето, прекарано пред монитора.

Децата до 3 години – не повече от 15 минути до два пъти на ден, деца до 6 години – до половин час два пъти дневно, ученици – не повече от 40 минути два пъти на ден. В противен случай децата се превъзбуждат, а трептенето на екрана е вредно за очите и води до умора и дори до нарушение на зрението.

Полезни ли са компютърните игри за децата?

Полезни са, разбира се, но с мярка. Ако се запознаете с компютърни игри, ще разберете, че внимателно подбрани, те могат да са много удобен инструмент за обучение.

При това игрите могат да дадат на детето знания в области, в които родителите не са силни и не могат да помогнат. А и много от съвременните професии са тясно свързани с компютрите и интернет, най-малкото затова владеенето на компютъра ще е полезно за детето. Много от игрите са образователни – учат децата да пишат и четат, учат на логическо и пространствено мислене и разширяват общата култура. Не на последно място е важен и фактът, че в „детската“ среда ползването на компютър и умението да се играят популярни игри е повод за общуване и запознанства.

По време на игра на компютъра обаче трябва да внимавате за стойката на детето и осветлението в стаята, да му вземете съвременен монитор, който щади зрението и да ограничавате времето му пред компютъра.

Игри за най-малките

Всички детски игри – онлайн базирани или на дискове – можем да разделим на стратегически и динамични. Основната разлика между тях е необходимостта постоянно да се следи развитието на играта, за нещата, които се случват на героите и реакцията на играещия.
Започвайки да обучавате детето си на компютърна грамотност, е най-добре да включите именно стратегически игри, за да научите детето да ползва клавишите на клавиатурата, мишката или тъч скрийна. Това можете да го направите още докато детето е на 2-3 години, с прости игри и задачки.

На тази възраст можете да намерите за детето си прости цветни и ярки игри с изобразени животни и звуците, които те издават, в които трябва да се клика върху животното, за да издаде звук. Можете да намерите игри, които развиват логическото мислене, например – да подреди фигури по цвят и по форма.

Всички компютърни игри за най-малките са създадени, за да развиват разбирането им за форми и цветове, качествата на предметите, т.е. те са образователни и полезни.Добави коментар