Компенсация за неприетите в градина?

26
Компенсация за неприетите в градина?

Над 14 хиляди остават извън детските заведения

Столичната община да компенсира родителите на децата, които останаха извън яслите и детските градини, предлагат общински съветници от БСП. Родителите трябва да получат сумата, която общината плаща за издръжката на всяко от приетите деца.

Съветниците настояват също общината да освободи сградите на детските градини в кварталите "Младост" 1, "Люлин" и 'Изгрев", които сега използва за собствени нужди, съобщи ТВ7.

В отговор кметът Йорданка Фандъкова обясни, че точно заради политиката, в която и червените съветници са участвали, са продадени и закрити 44 детски заведения. Сега общината строи осем и проектира нови 40 заведения.Въпреки това през тази година над 14 хил. деца ще останат извън детските градини. За яслите недостигът е най-голям - при заети 4 300 места извън яслите остават над 8 500 деца.

Директори на ясли се опасяват, че записването през системата намалява броя на децата, които получават шанс да посещават ясла. В една от столичните ясли са обявили 10 свободни места. За две от местата с равен брой точки са кандидатствали 16 деца. В същото време от 45 излезли оттук в детска градина ще продължат само 25.

Тази перспектива отчайва родителите. До края на годината от общината ще открият още 800 места. За всяко от тях ще се борят средно по 15 деца.Добави коментар