Колко струва един ученик?

69
Колко струва един ученик?

Средното образование е най-скъпо

Дванадесет, петнадесет или двадесет години по скамейките в училището и университета- това си има цена!

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изчисли, че независимо от различните образователни системи в страните, които членуват в нея, всеки ученик струва средно 94 589 долара, за да измине пътя от първи клас до зрелостните си изпити.

Образователните и икономически политики силно варират, отчитат от ОИСР. В страни, като САЩ, Япония, Великобритания и Южна Корея, се отделят по-малко обществени средства за образование и повече частни и корпоративни. Обратно, във Франция и Италия 90% от разходите се покриват от държавните и местни власти.Най-много средства за образование на един ученик отделят в Люксембург - 209 407 долара до края на гимназията, пише profit.bg. С особена щедрост се отличават още Швейцария и Норвегия със съответно 147 756 и 140 660 долара, което им отрежда второ и трето място.

В челната десетка по разходи за образование на един ученик са още САЩ, Исландия, Дания, Австрия, Великобритания, Ирландия и Швеция. Германия заема златната среда с 91 966 долара - най-близо до средното за страните от организацията.

От ОИСР изчисляват, че средното образование струва най-скъпо. То заема 41% от разходите. Следването в университет поглъща още 31%, а основното образование- само 28%.Добави коментар