Колко ще порасне детето ми?

105
Колко ще порасне детето ми?

Може да се изчисли

Мнозина родители се вълнуват от въпроса колко ще пораснат децата им. Дали това може да се изчисли? Вярно ли е например, че децата увеличават ръста си двойно спрямо височината си като двегодишни?

Точни предварителни изчисления са невъзможни, защото на бъдещия ръст влияние оказват редица фактори - например храната или тютюнопушенето. Но все пак съществуват някои основни правила, съобщава Дойче Веле.

Майката - 1.60 м, бащата - 1.80 м, синът - 1.76 м?

Първо: изчислява се средното аритметично от ръста на двамата родители и се добавят 6 см за момче или се изваждат 6 см за момиче. Липсата на надеждност при тази прогноза обаче се дължи на обстоятелството, че се предполага наследствените фактори и на двамата родители да влияят еднакво силно, което не е задължително.

Вторият метод е да се удвоява ръстът до определен момент. Тук се прави разлика между момчета и момичета, защото те са приблизително еднакво високи само до навлизането в пубертета. Ако се погледнат таблиците за растежа, които получава всяко бебе след раждането си, то тогава правилото за двете години при момчетата действително оправдава очакванията - средностатистически те са на тази възраст с ръст от близо 90 см, а в крайна сметка средностатистическият мъж е висок 180 см. При момичетата се използва ръстът на около 20 месеца.

Започвайте с изчисленията!


Има и един по-специален метод

За по-точна прогноза трябва рентгеноложки да се определи т.нар. "възраст на костите", която може да се различава от фактическата възраст. След което по специална таблица се определя какъв процент от окончателния си ръст е достигнал въпросният индивид. Подобни действия обаче са оправдани само тогава, когато е налице подозрението, че дадено дете може да остане джудже или пък да се превърне във великан.Коментари

Коментар: 1

vie koga ste vijdali dete na 2 godinki da e visoko pochti metyr ?


  • 1

Добави коментар