Колко са важни първите 12…месеца (част 2)

416
Колко са важни първите 12…месеца (част 2)

Сядане, пълзене, ходене са основните двигателни умения, които бебето развива през първата година

В първата част на материала представихме основните умения, които развива бебето до шестия месец от живота си. Ето какво ще може да прави до навършване на една годинка.

Седми месец
Всички онези шарени играчки, които до скоро се опитвахте почти насила да пъхнете в ръката му, за да може да ги задържи, вече ще използва само. Ще успява да ги държи с една ръка и ще ги прехвърля в другата. Вече можете да вкарате в употреба всичко, което може да издава звуци, когато се клати. Стига разбира се да е безопасно за възрастта му. А вие можете да се отдаде на поне 30-минутно кафе и вестник или книга.

Осми месец
Истинският купон тепърва предстои. Вашият малък любопитко вече започва да пълзи. А това открива много нови и неизследвани за него хоризонти и много работа за вас да следите за неговите безопасни пътувания наоколо.

Девети месец
Бебето вече е заякнало достатъчно и може да се изправя само като се подпира. Поставете един стол в средата на стаята и вижте как ще започне да го обикаля, придържайки се с две ръце за него. Първите самостоятелни стъпки са съвсем близо.

Десети месец
Новата страст на малкия човек ще бъде поставянето на различни предмети в кутия, изваждането им и прибирането им отново. Подреждането и сортирането на играчки също е сред любимите му дейности. А с усъвършенстването на захвата с палец и показалец вече може да сграбчва и по-малки предмети.

Единадесети месец
Появяват се първите думички или имитиращи думи звуци. Още по-удивително е, че бебето вече може да ги използва по предназначение, за да поиска още вода или да покаже удоволствие от новата си играчка. Въпреки че речта му все още не е достатъчно членоразделна, не забравяйте винаги да му отговаряте. Само така ще го научите, че комуникацията е двустранен процес и ще му помогнете в общуването.

Дванадесети месец
Вашето бебе вече е достатъчно уверено, за да върви само или с малка помощ от вас. Затова и най-подходящите за тази възраст играчки за него са тези, с които може да обикаля вкъщи. Вече разбира и може да отговаря на елементарни въпроси.

Честито! Вече имате един сравнително самостоятелен малък индивид до себе си, който вече е поставил основите на своето развитие. От тук насетне ви предстои да опознавате отново и да преоткривате заобикалящия ви свят през неговите очи, думи и стъпки.

Не забравяйте, че това са само ориентировъчни насоки за първите 12 месеца от живота на бебето. Всяко дете се развива индивидуално. Някои прохождат на година и половина, други изричат първите си думички на двугодишна възраст. При всяко съмнение, че вашето бебе изостава в развитието си или нещо в него ви тревожи, задължително се консултирайте с педиатъра му.Добави коментар