Колко са важни първите 12… месеца (част 1)

191
Колко са важни първите 12… месеца (част 1)

Първата година от живота на вашето бебе е годината на много „първи“ неща

Казват, че най-важните години от живота на човека са първите 7 години. Тогава се развиват основните му умения, таланти, ценности и добродетели. Изгражда се като личност. Основите обаче се поставят през първите 12 месеца.

И въпреки че вашето малко съкровище все още е далеч от шлифования диамант, в който много скоро ще се превърне, първата година от живота му е периодът на многото „първи“. Първите усмивки, първите стъпки, първите думи. Ето през какво развитие ще премине вашето бебче месец по месец.

Първи месец
Съвсем скоро появилото се на този свят малко същество ще започне да се наслаждава на всичко наоколо още от първия месец, когато любимото му занимание ще бъде да се вглежда в лицето на човека срещу него. Трябва обаче да го държите близо до себе си, тъй като зрението му все още е много слабо развито. Ще забележите, че изразява чувствата си с различни звуци. Възможно е да видите и първите усмивки, макар и все още неосъзнати и без да има конкретна причина за тях.Втори месец
Все по-често ще се радвате на сладки беззъби усмивки. Именно те ще бъдат наградата за всички грижи - смяната на пелени, къпане, хранене, гушкане и целуване.

Трети месец
Вашето бебе прави първи стъпки в общуването като реагира с кикотене или гукане, когато му говорите или го гледате отблизо. Окуражавайте тези опити като му говорите колкото можете повече. Въпреки че се усмихва дори на хора, които вижда за първи път, бебето започва да развива специална привързаност към вас, неговите родители. И със сигурност ще показва, че харесва някои хора повече от други.Четвърти месец
През този месец бебето развива едно важно двигателно умение – да изправя високо и стабилно глава и рамене, когато е поставено по корем. Силен стимул за тези движения е любопитството да разбере какво се случва наоколо. Поставяйте го често в тази поза през деня, за да укрепва мускулите на врата и да се подготви за това, което му предстои следващия месец.

Пети месец
Голяма част от времето и вниманието на бебето през този период ще бъде ангажирано с добавянето на нови звуци към неговия репертоар. Правенето на балончета с уста пък може да се превърне в едно от любимите му занимания. Също през този месец ще започне да се обръща по посока на звука, който чува. Започва да разпознава и името си. Наблюдавайте го и ще забележите как се обръща, когато го викате по име или го изговаряте пред някой познат.Шести месец
Нова порция забава и за него, и за вас, е умението на бебето да седи и да се обръща, когато е в легнало положение, което ще усвои през този месец. По-добрата видимост към всичко наоколо, ще го стимулира да работи усилено за привличане на вниманието ви с въртене наляво и надясно и издаване на всякакви звуци.

Какво предстои от тук насетне, очаквайте във втората част на материала.Добави коментар