Колко развит е интелектът на детето?

420
Колко развит е интелектът на детето?

Вие по какво оценявате напредъка?

Интелектът не е единственият параметър за развитието на детето. Освен него съществуват още физическо развитие, емоционално и социално. Ключово е те да бъдат стимулирани едновременно и във взаимовръзка.

Родителите често влагат огромни усилия, преследвайки една цел: детето да бъде умно. Поради това го насочват към развиващи занимания, четене на книги, стимулиране на логическото мислене.

Естествено всеки би се радвал, когато детето му чете на четиригодишна възраст, говори на английски отрано и знае наизуст стихотворение на Вазов или Ботев.

Според психолога Катерина Мурашова обаче за развитието на интелекта на детето в предучилищна възраст свидетелства не количеството на знанията му.Признаците на умното дете не са толкова очевидни. По думите й колкото по-сложна ролева игра може да организира детето и да осъществи на практика, толкова по-развито е то.

В ролевата игра по-важно е въображението. Ако детето си представя, че определено парченце от конструктора е сладкиш от вишни, а кутия от играчки е печка, след това натиска въобръжаеми бутони и пече сладкиша, толкова повече тази игра говори за интелекта му.

Сложността говори за степента на развитие.

В същото време психологът уточнява, че ако детето пече сладкиша на печка-играчка, то това не говори за интелект.

Именно тук става ясно защо много специалисти съветват да не обграждаме детето с прекалено много играчки. В противен случай възпираме мъника от възможността да използва въображението си.

Вторият критерий за оценка на интелекта са сложните въпроси.

Колкото по-сложни въпроси задава детето, толкова по-умно е то. Ако то умее да обобщава бързо, да построява логически и причино-слествени връзки, това е добър знак.

Например – дядо стана лош и счупи дъската, защото никой не го обича?


Добави коментар