Колко често българите мият и дезинфектират ръцете си?

45
Колко често българите мият и дезинфектират ръцете си?

80% от българите мият и/или дезинфекцират ръцете си повече от 3 пъти на ден

80% от българите мият и/или дезинфекцират ръцете си повече от 3 пъти на ден. Това сочат резултатите от национално проучване проведено у нас месец юни. Данните показват още, че за 61% използването на дезинфекциращи продукти, в резултат на епидемията, вече е част от ежедневието им.

Резултатите показват, че за 2/3 от участниците в проучването използването на дезинфекциращи продукти вече е техен навик. Всеки пети човек ги употребява ежедневно и смята да продължи и след затихването на заболеваемостта и напредване на ваксинацията.

Изследването показва още, че 45% мият или дезинфекцират ръцете си повече от 5 пъти на ден. 75% от запитаните потвърждават, че след масовата ваксинация срещу COVID-19 ще продължат да мият и дезинфекцират ръцете си по същия начин, съобщава вестник Монитор.

Почистването на ръцете с този тип продукти или честото им миене със сапун обаче има и негативни резултати при някои хора - над 1/3 от запитаните се оплакват от суха кожа. Данните показват, че всеки пети потребител на дезинфектанти забелязва сухота на кожата. Раздразнения и напуквания на ръцете са също сред по-масовите оплаквания. 41% от хората с проблем са се консултирали с дерматолог, фармацевт или общопрактикуващ лекар.

Добави коментар