Коледният сезон за децата: празник или стрес?

130
Коледният сезон за децата: празник или стрес?

Колко могат да понесат децата?

Още със започването на месец декември грижовните родители започват да се запасяват с коледни играчки, украшения и подаръци за децата си. Освен това започва планиране на различни семейни дейности – водене на децата на теартър, на спектакли и програми, организирани из целия град.

Нерядко такава активност е много позитивна откъм емоции, но може да се превърне и в непосилен стрес. Да помоговорим по този въпрос.

Да се съобразим с възрастта на децата


„Бях на пет години, когато майка ми ме заведе на представление. Бях съвсем сама, тъй като не пускаха родители в залата. През целия си живот запазих усещането за ужас. Някакъв човк в страховит костюм на паяк, всички бягат, крещат, незнайно защо се веселят, а аз не можех да си намеря масто, исках да се спася някъде от беснеещата тълпа”, разказва 35-годишната Ирина.

Описанията на всички детски спектакли и шоута съдържат информация за това за каква възраст с подходуящи. Никога не я пренебрегвайте!

За най-малките зрители обикновето се подготвят кратки представления с ясен и простичък сюжет и се провеждат в малкти и уютни зали. Докато новогодишните шоута за големите деца – те са шумни, многолюдни и продължителни като времетраене.

За децата в доучилищна възраст такъв празник е повече стрес, особено когато родителите им не са до тях.По-добре по-малко, но качествено

„Миналата година купих билети на сина си за новогодишното представление в цирка, в офиса ми дадоха няколко билета за едно шоу за деца, а пък в училището беше планирано спортно занимание. В крайна сметка детето ми ходеше на представленията всеки ден – все едно ходеше на работа. Когато след няколко седмици сина си попитах кое му е харесало най-много, той каза, че не може да си спомним – навсякъде е имало Дядо Коледа, кутии с бонбони и конкурси”, споделя Елена, майка на 8-годишно момче.

Когато всеки ден е празник, той престава да се възприема като такъв. Дядо Коледа престава да бъде толкова интересен и желан.

Не се опитвайте да посетите всички коледни забави, организирани за деца. Най-добре изберете това, което действително ще се хареса на детето ви и което то ще запомни!

Внимателно прочитайте отзивите за спектакъла, хвърляйте око на информацията по плакатите или пък потърсете откъси в Интернет.Променете новогодишните си навици

„Запомнил съм посрещането на една Нова година в детските си години като най-вълшебно. В края на декември заболях и пропусник новогодишното представление в училище, не успях да използвам купените билети за цирка и заедно с мен у дома остана и майка ми. Тогава родителите ми за компенсация решиха да устроят същински празник у дома. Примерно седмица преди 1-и януари започнахме си устройваме различни творчески занимания. Една вечер изрязвахме снежинки от хартия, на другата печахме специални сладки с пожелания вътре в тях, а на третия – излязохме навън да правим Снежен човек”, спомня си 28-годишният Алексей.

Доновогодишните дни за мнозина от нас се асоциират с безкрайна суетня. Купуване на подаръци, детски представления, планиране на новогодишното меню – много радостни дела, но в същото време изискващи енергия и нерви.

Пробвайте да промените леко традициите. Уверени ли сте, че детето ви се нуждае от посещение на поредното новогодишно представление? Искали то наистина да отиде? Нужно ли е да каните Дядо Коледа у дома?

Разбира се, има деца, които са много активни. Те с радост ще изживеет пълноценно всеки един празник, на който присъстват. Но често се подлъгваме да изпълняваме всяко едно детско желание и изпускаме моментите, които е добре да изживяваме в семейна обстановка.

Уютна вечер в компанията на родителите, прекарана в украсяване на дома и готвенето на традиционни вкусотии... това е спомен, който всеки един от нас пази и днес.Добави коментар