Когато детето не слуша и не чува

5794
Когато детето не слуша и не чува

5 идеи за действие

Съществуват 5 ефикасни начина, по които може да накарате едно дете да ви слуша и да ви чуе, когато разговаряте с него. Не вярвате? Отделете няколко минути, за да се запознаете с тях.

1/ Дайте личен пример и сами станете внимателен слушател. В общуването с дете усърдно слушайте и внимавайте какво са казали другите хора около него.

2/ Говорете с детето спокойно и уважително. Ако разговаряте с децата на повишен тон, критикувайки и наказвайки, те няма да ви чуят, веднага ще блокират всеки ваш опит за комуникация.

3/ Привлечете вниманието им преди разговор. Детето не бива да е заето с други дела или гледане на телевизия. В противен случай няма да ви чуе, тъй като фоновият шум го разсейва.


4/ Понижете тембъра на гласа и говорете ясно и спокойно. При излишна емоционалност детето обръща първо внимание не на казаните думи, а на самата нея.

5/ Говорете кратко и конкретно. Децата стават по-внимателни, когато разбират, че няма да им четете дълга лекция, а просто ще им посочите какво точно трябва да направят.Добави коментар