Когато бъдещият първолак се бои от училище

177
Когато бъдещият първолак се бои от училище

Съвети за преодоляване на предизвикателството

Като за начало да изясним кои са причините. Експерти казват, че най-разпространеното обяснение за нежеланието да се посещава училище е страхът. Това е напълно нормално. Детето се бои от училището, то никога не е ходило на такова, не знае какво да очаква и какво му предстои да изпълнява като задачи.

Първолакът дори може да се бои от новите хора там, от учителите, строгите правила, а също така и от поставянето на сложни задачи. Може да го плаши и новият живот. Детето вече е по-голямо и навлиза стъпка по стъпка в света на възрастните.

Втората причина детето да не гледа с добро око на училището е нежеланието да се учи. При първолаците този момент се среща рядко, но все пак е налице. За това положение често са виновни родителите, които са настоявали непосредствено преди началото на учебната година детето им да учи букви и числа.

Какво да правите?

Ако причината е страх, то помогнете на детето да го пребори. Ако се бои от новите хора, разкажете му, че сред тях то ще намери приятели.

Ако причината за страха са строгите правила, то съобщете му, че не всички са такива.

Ако детето се бои от сложността на учебния материал, то убедете го, че вие винаги и във всичко ще му помагате и ще го поддържате.За да не се бои детето от новия си живот, разкажете му колко вълнуващо е да се пораства и да се учат нови неща, да се придобиват нови навици.

А ако детето не иска да учи? Разкажете му колко важно е да знае и да може в съвременния живот. Без знания не е за никъде. Споделете му, че родители и учители ще му помагат.

Полезни съвети:

- Не плашете детето с учителя. Именно той ще трябва да влезе в ролята на родителя и поради това трябва да буди доверие, а не да всява страх.
- Поощрявайте успехите. За всяко постижение устройства семейна разходка или гледайте анимационен филм, подгответе лакомства.
- По-често говорете на първолака колко го обичате и се гордеете с него. Освен това добавяйте, че вече е голямо дете и е много умен.Добави коментар