Кога и как да отучим детето от залъгалката

549
Кога и как да отучим детето от залъгалката

3 идеи за безпроблемен преход

Ако четете този материал, значи първата част от процеса е завършена. Т.е. дали сте на детето си залъгалка и сега размишлявате по въпроса, дали не е време да я спрете.

Кога е най-удачно да отучите детето от залъгалката?

Лекарите не са категорични кога трябва да се случи това. Има деца, които продължават да използват залъгалка на 2-3-годишна възраст. Родителите са тези, които смятат този навик за неприличен, щом детето навърши определени години.

Трябва да знаете, че вредата от залъгалките е преувеличена. Те не влияят на захапката, нито на храносмилането или пък на нервната система.

Залъгалката успокоява децата и им помага по-бързо да заспят.  

Няма нищо лошо в това, едно 2-годишно дете да се разхожда навън със залъгалка в уста.

Знаем със сигурност, че не бива да лишавате малкото дете от тази любима играчка до навършване на 1 годинка. Разбира се, в случай че иска да я използва. Има децата, които не проявяват интерес към залъгалките.

Защо не бива да отказвате на малките деца залъгалката? Защото на тази възраст е развит добре инстинктът за сучене. Поради това детето ще намери алтернатива – например ще сложи пръст в устата си.

С напредването на възрастта този инстинкт ще „изтлее“. Това означава, че и отказването ще се случи по-лесно.

Затова не прилагайте сила при отказването на залъгалката, не обиждайте, не разстройвайте детето, не се опитвайте да обяснявате – ключът към успеха е времето.

Как да отучите детето?

1/ Предложете на детето да я подари на някого. Това може да бъде по-малък брат или сестра, съседско дете или пък малко коте. Разкажете му, че залъгалката е нужна повече на тях.

2/ Измислете повече занимания на детето, особено вечерно време. Може да излезете на разходка, да измислите нова игра, да се нахраните добре и след това да легнете да спите. Идеята е детето да е достатъчно изморено, че да няма сили да посегне към залъгалката. Само няколко дни като този са необходими, за да отвикне детето.

3/ Разменете залъгалката срещу подарък. Напълно възможно е 2-годишното дете да има свои интереси и желания. Едно съблазнително предложение от ваша страна може да сложи край на „ерата на залъгалката“.Добави коментар