Кога и как да направим погача на бебето?

309
Кога и как да направим погача на бебето?

Вижте няколко любопитни обичая, които със сигурност не познавате

Един от задължителните обичаи след раждането на бебето е да му се направи погача. Този ритуал е свързан с официалното представяне на новороденото пред роднини и приятели и с предричане на неговия бъдещ живот. Ето традициите, които трябва да знаем:

Погачата няма нищо общо с църквата, посочва Дарик радио. Тя е изцяло фолклорен празник, който във всички краища на страната се празнува по различен начин.

Кога се прави?

Най-разпространеният спор е дали се прави точно на 40-тия ден, дали малко преди или малко след. Например в Сандански се прави на третия ден. Там жените се събират и отиват при майката и бебето, още докато са в родилния дом. Традицията е сходна - черпят се само жени, ядат се сладки неща, питката се разчупва над главата на майката, но не е прието да се подаряват подаръци или монети.

Кога да идем на църква?

Майката трябва да отиде на църква точно на 40-тия ден (тук включваме и деня, в който се е родило детето в броенето), за да се прочете т.нар. „чиста молитва“, тъй като дотогава се смята, че майката е „нечиста“.Кой меси питката?


Поверията гласят, че питката трябва да се меси от непорочна мома, която има задължително двама живи родители. Но в Северна България е прието свекървата да замеси питката.

Разчупване на питката

В едно от поверията се казва, че питката трябва да се чупи в бяла пелена над главата на майката и детето, за да може да паднат и да се съберат там трохите, като после да се поставят и монетите от орисниците. Други поверия гласят, че въпросната пелена трябва да се постави над питката. Интересно е, че в Западна България няма пелена – там се използва сито, в което да се съберат даровете на гостите – яйца, кромид лук и червена чушка (символ на устойчивостта на здравето на детето). В Добрич пък се твърди, че е много важно кой ще разчупи питката над главата на детето, защото то щяло да прилича на него визуално.

Други любопитни обичаи:
  • По-поспаливите приятелки на майката да поставят червено конче до главата на детето, за да има то здрав сън;
  • Червен конец на вратата, който да гони злото да не влиза в къщата;
  • Гостите трябва да си тръгнат по светло и не бива вие да ги изпращате.
Най-важно е вие да изберете тези традиции, които чувствате най-близо до вас, тъй като няма как да се спази всичко, което прочетете. Не забравяйте, че най-основното трябва да е хубавото и приятно чувство, което да остане у вас след този важен за вас и вашето бебе празник.


Добави коментар