Какво умее 5-месечното дете

219
Какво умее 5-месечното дете

То вече е доста пораснало, но и също толкова любопитно

Детето на възраст 5 месеца е наддало на тегло два път. То вече умее доста неща, но продължава да се усъвършенства с всеки изминал ден. Усвоява нови навици и радва родителите си с нови умения.

Показателите на растежа леко се забавят през този период от живота на детето, но всичко друго се случва с бързи темпове. Например детето с все по-засилен интерес изучава околния свят.

Постиженията му заслужават фотографиране всеки ден!

При някои деца дори е възможно да се появи първото зъбче. Ще разберете това по характерните симптоми на прорязването на зъбчетата.

Потребността от сън продължава да е фундаментална, но продължителността намалява. Все повече стават часовете, които прекарвате заедно в бодро състояние.

Навиците на детето на 5-месечна възраст:

1/ То развива и усъвършенства класическата поза на 5-месечното дете – повдига глава и рамене, опирайки се на длани. Тази поза може да се приеме от положение „легнало по корем“.

Детето умее да я удържи за 5 минути.

2/ Усъвършенства се координацията на движенията. Детето без проблем може да грабне предмет, който иска да разгледа. Зрението и ръцете му вече „работят“ заедно, независимо каква е посоката и разстоянието.

3/ Продължава да се развива моториката на ръцете.

4/ Детето проявява голям интерес към собственото си тяло. То опипва своите ръце и крачета, пробва ги на вкус, опитва се да ги хапе.

5/ На 5 месеца е възможно да се появят първите зъбки.

6/ На тази възраст може да предлагате на детето не съвсем гъсто пюре. По този начин няма да провокирате гадене и повръщане.

7/ Детето активно се опитва да играе с възрастните. Опитите за излизане от леглото или количката са напълно обичайни. Може да бута топка, разбира какво е „ку-ку“ и присвива очички в опит да се скрие.Добави коментар