Какво осигурява предимство за прием в първи клас?

192
Какво осигурява предимство за прием в първи клас?

Колкото по-дълго едно дете е живяло на даден адрес, толкова по-голямо предимство ще има за приема в първи клас

Колкото по-дълго едно дете е живяло на даден адрес, толкова по-голямо предимство ще има за приема в първи клас, ако родителите желаят то да учи в района на училището, каза пред Дарик радио министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му, близостта до училището ще остане най-важният критерий, но вече ще се взима постоянният, вместо настоящия адрес. Това ще са основните промени в наредбата, които ще бъдат приети до началото на новата учебна година.

Ще бъде въведен критерият постоянен адрес, но ще има значение и колко време детето е живяло на този адрес, или т. нар. уседналост, обясни просветният министър Красимир Вълчев. "Все още не сме изчистили механизма, но ако е бил по-дълго време на съответния адрес, ще има по-голямо предимство. Ще остане и критерият "Месторабота" като критерий за близост", информира той.

Промените в наредбата се обсъждат на срещи между представители на министерството на образованието и Столична община. Целта е до началото на новата учебна година те да бъдат приети, каза директорът на дирекция "Образование" в Столична община Мария Минчева. "Такова становище беше изразено от страна на ръководството на министерството, че може би до началото на учебната година ще бъдат приети новите критерии и правила, ще бъде изменена Наредба 10", посочи тя.

След като станат ясни промените в наредбата, ще се промени и Системата за прием в първи клас на СОС, поясни Мария Минчева.

Добави коментар