Какво може детето на 5 години

720
Какво може детето на 5 години

Децата започват да броят на 3 години, на 6 знаят буквите

Децата на четири годинки трябва да могат да разпознават цифрите до 5. Това е залегнало в проектите за програми на децата от предучилищна възраст, изготвени от МОН. Досега такива програми имаше само за предучилищната (четвърта) група.

Малчуганите в първа група трябва да бъдат в състояние да броят до три и да се ориентират в пространството - тоест да различават горе, долу, пред и зад даден предмет, предвиждат програмите. Във втора група малчуганите вече броят до пет, употребяват изрази на вежливост, освен това трябва да са в състояние да изразяват отношението си към постъпките на героя в дадена приказка.

Вижте още: 10 факта за мозъка на бебетата

Петгодишните вече започват да разпознават цифри, освен това за първи път боравят със сложни съчинени изречения. Децата на тази възраст трябва да могат и да преразказват приказките от името на някой от героите, както и да разграничават звуковете в думата, посочва вестник "Стандарт".

Най-сложни са задачите, поставени пред шестгодишните, на които предстои постъпване в първи клас. В четвърта група те вече броят до 10, освен това разбират какво е събиране и изваждане. Децата на тази възраст трябва да разпознават и печатните букви, с които започват имената на техни близки, както и други популярни графични знаци.

На тази възраст те трябва да са в състояние да разпознаят кръгъл час по часовник и да знаят кой ден от седмицата след кой следва. Трябва да познават и сезоните, както и отделните часове на денонощието. На тази възраст забавачката дава и първите познания по компютър, въпреки че за някои деца те са леко закъснели.Коментари

Коментар: 1
I really wish there

I really wish there were more artelcis like this on the web.


  • 1

Добави коментар