Какво е насилие?

430
Какво е насилие?

Физическо, психическо и сексуално

Насилие — произлиза от словосъчетанието „да правиш нещо на сила”. Всяка постъпка, чрез която един човек може да навреди на друг човек, е НАСИЛИЕ. Обикновено този, който наранява е по-силен, по-умен или по възрастен и е използвал това си качество, за да нарани другия.

Няма значение дали някой те удря, изнасилва или само заплашва, този някой нарушава основните ти права като човек и най-вече като дете. Той накърнява достойнството ти и руши уважението и доверието ти към другите.

Насилието е престъпление

То причинява болка, нарушава спокойствието ти и отнема щастието ти, без някой да те пита дали си съгласен.

Според един международен документ, който се нарича „Конвенция за правата на детето” никой не може да те принуждава да извършваш вреден труд, както и никой не може да те насилва, обясняват от Агенцията за закрила на детето. За съжаление не всеки спазва тези правила и по този начин става престъпник.

Не винаги човекът, който може да те нарани е непознат и безразличен за теб. Той може да е много близък твой приятел или роднина, когото обичаш и уважаваш. Може да ти бъде баща, майка, настойник, приятел на семейството, приятел на батко или кака, съсед, учител, възпитател или просто непознат, който си срещнал на детската площадка, пред училище, пред блока или в интернет. Това, че някой е твой роднина или близък, не му дава правото да те наранява. С тази постъпка той също става престъпник.

Не винаги насилието оставя рани по тялото. Понякога си объркан, уплашен или се чувстваш зле. Имаш чувството, че някой ти е сторил нещо. В такива моменти се чувстваш несигурен да споделиш това, което те тревожи. Страхуваш се, че някой ще ти се подиграе, защото не можеш да определиш дали това, което ти се случва е лошо или добро. Затова ние ти предлагаме информация, която ще ти помогне да си изясниш, кое поведение се счита за насилие и като какъв вид насилие може да го определиш.Насилието се дели на физическо, психическо и сексуално.

Физическо насилие

Физическото насилие е всяка една постъпка, с която един човек може да нарани тялото ти. Няма значение дали ти причинява болка или само би могъл да го направи (т.е. предизвиква опасни ситуации).

Ако някой те:

* Блъска
* Удря ти шамар
* Скубе
* Удря с юмрук
* Рита
* Гори с цигара по тялото
* Души
* Замеря с предмети по теб
* Драска
* Плюe
* Хваща и извива ръцете ти
* Напада те с оръжие
* Връзва те или задържа
* Поставя в опасни ситуации (например шофира с висока скорост и ти си в колата), то той застрашава твоето здраве.

Психическо насилие

Психическо насилие са всички постъпки, които могат да попречат на развитието ти, на възможността да реализираш способностите си и да се справяш с трудните ситуации.Когато някой те подценява, подиграва се с теб, заплашва те, държи се несправедливо с теб, отхвърля те или проявява друг вид лошо отношение той накърнява достойнството ти и нарушава спокойствието ти.

Когато някой постъпва така:

* Принуждава те /например да извършваш вреден за теб или не по твоите сили труд/
* Заплашва те
* Заканва ти се
* Унизява те
* Обвинява те
* Обижда те
* Внушава ти психическа болест /казва ти, че си луд/
* Не ти позволява да се виждаш с хората, които са важни за теб
* Отрича, че е използвал насилие, а ти знаеш, че го е направил
* Отвлича те или те задържа без твоето съгласие
* Заплашва те, че ще се откаже от това да бъде твой родител/настойник
* Държи се с теб като с прислуга

макар и да не оставя видими рани по тялото ти, извърша насилие, което те кара да се чувстваш по-лош и по-нещастен от другите.

Понякога се случва така, че друг човек може да те накара да се чувстваш зле, без да те насилва. Но той може да прави това с любимият ти човек, животно или предмет. По този начин този, който ти причинява това, използва твоите чувства и чрез нараняването на другите наранява и теб.

Психическото насилие не оставя видими рани и затова трудно се доказва. Но лекарите, психиатрите и психолозите са обучени да разпознават последствията от него, така че ако мислиш, че си бил жертва на психическо насилие се обърни към специалист.

Сексуално насилие

Сексът е едно прекрасно изживяване между зрели хора, които изпитват привличане, любов помежду си. Сексът не е просто да гледаш някого, да го докосваш, да го целуваш. Той е взаимното удоволствие, което двама души изпитват от тези действия.

Ако си дете, което не знае какво е секс и сексуалност или ти е неприятно да те целуват, докосват по тялото, главата, косата и изразяваш нежелание към докосванията и целувките на друг човек, а той продължава, то той извършва сексуално насилие. Сексуалното насилие е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и се наказва от законите на всяка една държава по света.

Кои постъпки могат да се смятат за сексуално насилие?1. Изнасилване
2. Сексуални целувки
3. Анален полов акт (акт, свързан с проникване в ануса)
4. Орален полов акт (акт, свързан с проникване в устата)
5. Снимане с камера или фотоапарат по време на полов акт
6. Докосване и милване на интимните части на тялото
7. Принуждаване към докосване и милване на интимните части на друг
8. Принуждаване към разглеждане на порнографски снимки и филми (материали, които визуално изобразяват деца, участващи в сексуални действия)
9. Заснемане на порнографски снимки и филми
10. Използване на предмети, които се въвеждат във вагината или ануса
11. Събличане и позиране
12. Неприлични коментари за тялото

Понякога може да не чувстваш постъпките на другия като насилие. Така се случва, защото ти не знаеш какво е секс, сексуалност, сексуално насилие. Или просто защото изпитваш някакво неразбираемо за теб удоволствие. Объркан си, срамуваш се. Не се притеснявай. Няма нищо ненормално в твоето усещане. Ненормално е това, което прави насилникът с теб.

Често се случва насилникът да примамва с пари, бонбони и други храни, играчки, обич, грижи като в замяна иска да си поиграете на семейство, доктори, фотографи и фотомодели. А всъщност избира такива игри, за да може да се доближи до теб, за да намери повод да те докосне. По този начин злоупотребява с твоето доверие. След това те моли да запазиш случилото се в тайна, защото ако някой разбере ще ти се подиграе. Или пък, защото родителите или настойниците ти ще те накажат или няма да те обичат вече. Или те заплашва, че ако споделиш с някого за случилото се, ще ти се случи нещо лошо.Коментари

Коментар: 1
kakvo e nasilie

iskam da razbery kvo e nasilie 4e nz kvo e :D :P


  • 1

Добави коментар