Какво да правите, ако детето се събужда нощем

107
Какво да правите, ако детето се събужда нощем

Спокойният сън е мечта за всяка майка. Какво да правите, ако посреднощ детето плаче?

Нощните събуждания, съпроводени с плач, провокират у родителите тревога и безпокойство. Нарушава се сънят на всички членове на семейството, а това води до неприятни последствия – недоспиване, раздразнение, сериозни проблеми със здравето в дългосрочен план.

Да изясним какви могат да бъдат причините за събуждането на детето посреднощ?

1. Напрегната атмосфера в семейството 2
2. Кошмари

Какво е решението?


Доближете се до леглото на детето и се постарайте да го успокоите. Приседнете, вземете дланите му в ръце, погалете го по главата. Кажете му, че сте до
него и то се намира в безопасност.

Измислете му „нощен пазач“ – това може да бъде любимото плюшено зайче или пък мече. Осигурете в детската стая приятна мека светлина, така то ще се чувства по-спокойно.

Децата-екстроверти трудно могат да се задържат на едно място. Те се стараят да участват активно в различни занимания в сферата на обществения живот. Многобройните занимания и класове, стремежът да са първи във всичко, неконтролируемото общуване с връстниците, постоянното физическо натоварване и отсъствието на здравословен режим през деня – всичко това води до силна умора и превъзбуждане. Като резултат сънят става неспокоен.

Периодът на нощните събуждания на детето, изпълнени с тревога и безпокойство, приключва към 7-8-годишна възраст. В най-трудните моменти се старайте да бъдете до детето. Така то ще чувства вашата подкрепа и любов. Старайте се да осигурите комфортни условия за психическо и емоционално развитие.

Не натоварвайте детето с излишна информация и ограничете гледането на телевизия. По-добре почетете книжка преди сън.Добави коментар