Каква е стойността на 1 левче?

351
Каква е стойността на 1 левче?

Боравенето с парите е изкуство

"Парите не растат по дърветата!" Случвало ли ви се е да казвате тази “изтъркана” реплика на детето си, когато то ви моли да му дадете още пет лева или когато вече наистина е наложително да му купите нов чифт обувки.

Е, наистина парите не растат по дърветата, но пък е ваша отговорността да научите децата си каква е стойността на едно левче.

Чрез правилни съвети и наставления вие лесно може да развиете в децата си добри умения за управление на парите. Тези умения ще им бъдат от полза не само в детството, но и като пораснат.

И все пак... вие трябва първо сами да усвоите изкуството за боравене с парите, преди да сте напълно готови да предадете този урок на децата си.

Първо, задайте си два много важни въпроса:
1. От нещата, които могат да се купят с пари, кое е най-важното за мен?
2. Какви финансови цели имам за себе си и за семейството си през тази година, след 5 години, след 10 години?

Запишете отговорите си, а след това поговорете с децата си. Обучението на децата относно стойността на парите можете да започне най-рано от 3-годишна възраст.

Най-доброто време да започнете този урок е, когато децата ви сами проявят интерес към парите. Следващия път, когато те ви помолят да им купите бонбони или играчки, можете да започнете обучението.

Покажете им как се борави с парите, като им позволите да правят свои собствени малки покупки. Можете да дадете на децата си необходимите пари за бонбони и снакс и да им разрешите те да подадат парите на касиера вместо вас. След като напуснете магазина, можете да им обясните внимателно как с парите са купени така желаните от тях бонбони.

Подхождайте в уроците си за парите с откритост и честност към децата си, за да могат съветите и напътствията ви да бъдат ясни и последователни. След като децата ви разберат основната функция на парите, вече може да започнете с обясненията си и за по-големите цели, които се постигат с парите.

Покажете на деца си как парите служат за нуждите на цялото семейство. В магазин за хранителни стоки можете да покажете на детето си две подобни марки на даден продукт (един “доказана” марка и един по-обикновен продукт), след което да го оставите да избере между тях.

Ако детето избере по-обикновената марка, позволете му да направи допълнителна покупка на друг продукт със спестените пари. Ако то избере “доказаната” марка, обяснете му как този по-скъп избор оставя по-малко пари за други продукти.

Колкото по-скоро започнете преподаването на този важен житейски урок, толкова по-скоро децата ви ще се възползват от предимствата на изкуството да боравят с пари.Добави коментар