Как ваканцията вреди на децата

950
Как ваканцията вреди на децата

Основният фактор за констатирането на щети през септември са съвременните условия на живот

Възможно ли е това? Да, това показва едно изследване. Според него ниската физическа активност на децата по време на почивните летни месеци може да провокира сериозни непоследици.

Децата в наши дни прекарват все повече от свободното си време не на улицата, а в своя дом – занимавайки се с устройства и гледане на телевизия. Като резултат през септември се връщат в училище с няколко килограма повече, пише Daily Mail.

Цитираното в днешния материал изследване е дело на благотворителната организация UK Health.

Учените казват, че физическото състояние на децата значително се влошава през училищната ваканция.

В хода на изследванията те са проследили теглото и физическото състояние на над 400 деца на възраст 9-10 години в 13 начални училища в Англия. Периодът на наблюдението е траял година и един месец.

Като резултат става ясно, че в рамките на учебната година физическото състояние на децата се подобрява, а индексът на телесната маса пада. По време на лятната ваканция обаче постигнатият успех става на пух и прах – през септември децата се връщат в учебните стаи понадебелели и с понижена физическа форма.

Учените отбелязват, че цялата вина за ниската физическа активност на децата е прекарването на прекалено много време в комфорта на дома – пред телевизора или с мобилно устройство в ръка.


Експертите предупреждават, че този тип мързелива ваканция може да се отрази сериозно върху здравето на децата в дългосрочен план. Тя повишава риска от затлъстяване, диабет, сърдечни болести и др.

Лишеното от движение лято създава опасен прецедент за децата на няколко нива.

Освен че се влошава физическото развитие, налице са още отсъствие на съсредоточеност и по-ниски оценки в училище, казва д-р Стивън Ман. По думите му неактивното детство означава, че човек ще се сблъска с по-висок риск от смъртоносни болести, сред които такива, засягащи сърцето, рак, диабет втори тип и др.Добави коментар