Как ще приемат първолаци в София

101
Как ще приемат първолаци в София

Адресът на местоработата на родителя влиза в задължителните единни критерии за прием в първи клас в столицата и ще носи 10 точки. Ако пък детето е било записано в подготвителна група в същото школо, в което кандидатства, ще получи допълнителни още 20. Такива предложения за промени в Системата за прием в първи клас предлагат от Столична община (СО), които бяха обсъдени вчера на комисия по образование. Така единните изисквания за прием стават общо шест вместо първоначално обявените четири.

Още 20 точки ще получи детето, ако има братче или сестриче в същото школо. Това е т.нар. втора група критерии, различни от тези в първата група, свързана с адреса, който продължава да носи основна тежест в класирането. Според предложенията на СО за постоянен адрес в района на училището детето ще получава 30 точки. В случай че настоящият не съвпада с основния по лична карта, ще има 29.

В третия случай точки ще се присъждат за настоящ адрес на родителите на детето, различен от този на административния район на училището, но в същото време е най-близкият до школото. Тогава хлапето ще получи 28 точки, посочва вестник "Монитор". „Ще вземем предвид и разстоянието от дома на детето до училището, защото може да го дели само един булевард, но да се води в друг район”, обясни зам.-кметът по образование д-р Тодор Чобанов.

Освен това се въвежда и нова група социални критерии. Така ако хлапето е сирак, ще получи 22 точки. За дете с един починал родител преднината ще е 20 точки. Толкова ще получат и децата с трайни увреждания, от многодетни семейства, осиновени или настанени от приемни семейства.

В същото време училищата запазват възможността си да въвеждат свои критерии, с решение на Педагогическите съвети. Точките им обаче ще са фиксирани – от минимум 10 до максимум 22 задължително трябва да са различни от единните. В случай че напливът от кандидати е голям и има деца с равни точки, педагогическите съвети ще имат възможността да предлагат друг допълнителен начин на класиране. Така например той може да бъде близост до училището на база улици или да избират първолаците на случаен принцип чрез жребий.

Както „Монитор“ вече писа, новата система за прием в първи клас задава и еднакъв график за кандидатстване и класиране във всички училища в София. До 15 март всяко школо трябва да е обявило допълнителните си критерии. Между 18 април и 19 май пък родителите ще подават заявленията. От общината изрично обясниха, че редът на приема на документи няма да играе роля в класирането. Имената на първите приети първолаци ще станат ясни на 2 юни, а записването на хлапетата ще е между 5 и 7 юни. Свободните места за второ класиране пък ще обявят на следващия ден, а за трето – на 16 юни. Попълването на незаети бройки трябва да приключи на 14 септември.Добави коментар