Как се променя зрението на детето от раждането до 6-ия месец

224
Как се променя зрението на детето от раждането до 6-ия месец

В самото начало то е далекогледо

Зрението на новородените деца и тези над годинка се различава. При раждането очите се характеризират с особености и само с напредването на възрастта стават „нормални“.

След раждането децата за известен период от време виждат света в сиви цветове и неясно, не различават детайлите. Освен това са далекогледи.

През първия месец

На тази възраст децата реагират лошо на светлина. Ако оставите нощна лампа в стаята, детето дори може да не я забележи. За да разбере новороденото, че в стаята е светло, на него му трябва 50 пъти повече светлина, отколкото на възрастния човек.

През първия месец детето започва да различава цветовете. Все още изпитва проблеми със синьото и виолетовото. Родителите може да играят игри с него с цел развиване на зрението.

Добре е за стаята да бъдат подбрани ярки цветове, контрастни блокове и разнообразие от форми.

През втория и третия месец

Тогава детето вече улавя светлината по-добре и умее да концентрира погледа си върху предмет. На тримесечна възраст може да го заведете на офталмолог.

През четвъртия – шестия месец

Детето вече различава всички цветове. Очните ябълки бързо променят своето положение, когато следят предмет. Бебокът зрително вече е усвоил движенията на своите ръце и с лекота може да открие интересни предмети, които да сложи в устата си.Добави коментар