Как наказват учениците по света

672
Как наказват учениците по света

Наказанията през вековете

Едно време наказвали непослушните ученици с бой, днес пък ги вкарват зад решетките - при това тази "санкция" се прилага в една от най-богатите и развити държави в света. Коя е тази строга страна и как постъпват другите?

Училищният инструментариум на древна Гърция се различава доста от съвременния - освен восъчните дъски и калеми, в тамошните училища на разположение винаги са били и по няколко пръчки, "резервирани" за непослушните ученици. В Древен Рим не е било по-различно. В едно от своите писания поетът Хораций описва метода, с помощта на който учителят му Луциус Орбилиус Пупилус въвежда учениците си в света на езикознанието - посредством подхода на твърдата ръка.

20 удара с камшик

Децата на Античността нямаше да са деца, ако от време на време не бяха правили опити да избягат от тези педагогически методи. Навремето училището не е било задължително, но пък в по-горните слоеве на обществото доброто образование е било въпрос на чест. Тъй че за наследниците на “богопомазаните“ бягството от училище надали е било лесно начинание - още повече, че по пътя към „свещения институт” децата са били придружавани от домашните прислужници и роби.

Със сигурност обаче учениците и техните телохранители са сключвали тайни съюзи. А когато са били хващани в крачка, последиците са били доста болезнени - 20 удара с камшик или 30 с пръчка по ръцете.


В наше време официалните наказания за деца, които бягат от училище, не са толкова жестоки. Всяка страна подхожда към този проблем по различен начин. Така например Франция доскоро лишаваше родителите на несериозните ученици от детски надбавки и в същото време награждаваше със специални премии класовете с нисък брой неизвинени отсъствия. Сега обаче френските социалисти възнамеряват да сменят тактиката и да наложат сключването на “Договори за родителска отговорност“.

Великобритания пък залага на похвалите - всяко дете, което не отсъства неизвинено и не закъснява за училище, получава в края на годината “Свидетелство за точност“. А бразилският град Виктория да Конкиста се кълне в контрола. Наскоро там положиха началото на мащабен социален проект на стойност 500 000 евро, в рамките на който в униформите на учениците се пришиват контролни чипове. Те изпращат сигнал до родителите в момента, в който детето им пристъпи прага на класната стая.Германски крайности


Най-строга по отношение на бягащите от училище деца се оказва Германия. Около 60% от учениците там поне веднъж годишно бягат от час. Между 4% и 6% пък го правят редовно, отбелязва Дойче Веле. Министърката на труда Урсула фон дер Лайен е твърдо убедена, че бягството от училище превръща младежите в дълготрайно безработни. Нейният аргумент: голяма част от безработните в Германия са без завършено средно образование, съобщава Deutsche Welle.

Затова министърката защитава приетите в страната строги наказателни мерки, съгласно които ако ученикът отсъства многократно неизвинено от час, родителите му са задължени да платят глоба, чиято стойност варира между пет и няколкостотин евро. В случай че родителите откажат да платят, ученикът е длъжен да положи в продължение на няколко дни общественополезен труд. Ако и тази мярка не бъде спазена, ученикът отива за две седмици в ареста.

Нужно ли е обаче да се стига до такива крайности, питат редица педагози и психолози. Много от специалистите защитават теорията, според която подобни наказания противоречат на всички педагогически концепции. Урсула фон дер Лайен и министърът на културата на Хамбург обаче държат на мярката с ареста. В същото време няма никакви научни доказателства, че лишаването от свобода намалява броя на отсъстващите от училище. Така че не би било зле, ако Германия преосмисли тази практика.Добави коментар