Как да задържим децата в училище

195
Как да задържим децата в училище

Само 5% от младежите, които имат основно или по-ниско образование, успяват да си намерят работа

Само 5 на сто от младежите, които имат основно или по-ниско образование, успяват да си намерят работа. Тревожна статистика показва, че през миналата година 4 хиляди деца са напуснали преждевременно българските училища. Това провокира педагози от Врачанско да потърсят начини как да задържат децата в класните стаи, съобщава БНТ.

В основното училище в село Паволче повечето деца са от ромски произход. Осигурено им е безплатното пътуване и сутрешната закуска, но броят им постоянно намалява - едни заминават с родителите си на гурбет, други сключват ранни бракове.

В едно от водещите градски училища пък напускащите преждевременно деца са единици. Съучениците им и родителите са на различно мнение за причините.
"За да се образоват и да общуват с деца, трябва да ходят на училище, няма причина да не ходят. Може би нямат пари, имат си проблеми вкъщи", казват те.

Според ръководството на училището на всяко дете трябва да се обръща специално внимание. Затова купили карти за пътуване на средношколците от бедни семейства, грижат се и за безплатните учебници и помагала.

"Сключихме договор за сътрудничество между училището и семейството, в който родителите се ангажираха да помагат и въвeдохме дневник за присъствието, така както има дневници за отсъствия. В този дневник завеждаме присъствията и изявите и ангажиментите на учениците в риск от изпадане от училище", обясни Нели Борчева, директор на ОУ "Козма Тричков".

До края на учебната година дискусиите как да се задържат децата в класните стаи ще продължат във всички области в страната. Защото при общо 750 хиляди ученици от първи до дванайсети клас през последните 20 години от училище у нас са отпаднали над 600 хиляди деца, пресметнаха от Синдиката на българските учители.Добави коментар