Как да вдигнем от леглото детето, което не иска да се събуди

422
Как да вдигнем от леглото детето, което не иска да се събуди

Музика, разговори, мирис на храна...

Много родители стават свидетели на метаморфозата, през която минава детето им. Ако преди години мъникът ги е будил по няколко пъти на нощ или пък рано сутрин, то след няколко години събуждането му сутрин за детска градина или пък училище се превръща в невъзможна задача.

Върви им на тези родители, чиито деца стават като козлета рано сутрин. С подскок и с жизнени сили! Но ако детето ви не е от този тип? Сутрешното ставане се превръща в цирково представление с дресирани тигри, клоуни и делфини?

Да разгледаме няколко начина за събуждане на деца с упорито затворени очи.

1/ Музика
Всички деца имат любими песни, които можете да превърнете в отличен будилник. Важното е музиката да звучи със средна сила на звука и да не започне рязко и неочаквано. Можете в самото началото да я пуснете съвсем тихо, а след това да усилите. Обикновено децата се събуждат още на първата песен, но самото излизане изпод завивките може да отнеме още една-две песни. Така настроението, с което ще станат, гарантирано се подобрява.
 

2/ Светлина
Ако разполагате с лампа, чиято сила на излъчване можете да регулирате, използвайте я. Постепенното увеличаване на яркостта действа като изгрева сутрин – естествено събуждане на организма.


 

3/ Анимационен филм
Понякога, когато събуждането върви особено тежко, можете да пуснете на телевизора весел анимационен филм.
 

4/ Аромат на любима храна
Ако децата не се измъкват упорито от леглата си, започнете да готвите нещо любимо, което ще възпламени апетита им. Казвайте на глас всичко, което правите. Така ще информирате постепенно събуждащия си мъник, че масата е сложена, а отгоре й има толкова много очакващи го вкусотии.

Дървено легло или кошара?

5/ Разказ за предстоящите събития през деня
Детето ви може да е уморено и да не може да извади краче изпод завивката, но когато започнете да разказвате за това какво предстои да се случи през деня, напълно възможно е да му влеете сили и ентусиазъм.

6/ Масаж на меката част на ухото
Казват, че този масаж въздейства върху циркулацията на кръвта в организма, т.е. провокира прилив на енергия.Късното лягане - фатално

7/ Масаж на гърба и краката
Започнете с поглаждания по гърба и корема, постепенно увеличавайки силата. Масажирайте стъпалата на детето, докато окончателно отвори очи и започне да движи крачетата си.

8/ В трудни моменти можете да прилагате леки пръскания с топла вода. Този метод се препоръчва само в спешни случаи, а не като редовна практика.Добави коментар