Как да станете приятели със собственото си дете

8448
Как да станете приятели със собственото си дете

Няколко стъпки към здравословна връзка

В настоящата статия ще ви запознаем с няколко съвета, които не само ще ви помогнат да намерите общ език с детето, но и ще се превърнете в негов най-добър приятел.

Неразбирането обижда.


Възрастните смятаме, че само ние сме способни да изпитваме силни емоции, а детето се води единствено от капризи. Но под невинните капризи често се крие неизказано желание или силна емоция. Ако 4-годишното ви момче се е върнало от детската градина и казва „Мамо, обичам Мими”, постарайте се да му отделите време и да обсъдите подробностите.

В никакъв случай не махайте с ръка, казвайки „Ти, ако знаеш колко още Мимита ще има....” Вашето мнение е способно да формира отношение на детето не само към едно или друго понятия, но и към собствените му емоции.

Подкрепата ви е много ценна.


Всяко едно начинание на детето може да се превърне в хоби, но също така в негова бъдеща професия или пък да окаже съществено влияние върху начина, по който разбира света.

Дори и да смятате, че дадено занимание не му носи ползи, постарайте се да разберете мотивите на детето и го подкрепете в увлечението. Вашето одобрение е ценно.

Сравнението с други деца е лоша идея.

Всеки родител поне веднъж в живота е правил тази грешка. За детето сравнението с другите деца не е мотивация, а обида. Сравнението може да провокира протест с негативни последствия.

Насмешната и сарказмът – вън!

Децата са силно раними и вашите „шегички” могат да ги обидят. Вместо това се постарайте с усмивка да правите нещата и да се опитате да обясните на детето хумора.

Повишението на гласа е недопустимо.

Да, нервите ви може да не издържат на моменти, но правете дълбоко вдишване и издишване, разсейте вниманието си за няколко секунди и дайте възможност на детето да преосмисли направеното. Повишеният тон плаши и обижда.Игнорирането вреди.

Казват, че не е обищдащо това, че са ти казали, а това, че нищо не са ти казали. Децата се нуждаят от вашата оценка за действията им. Само така те разбират кое е добро и кое лошо. Никога не оставяйте действията на децата си неоценени.Добави коментар