Как да се справим с констипацията при бебето

87
Как да се справим с констипацията при бебето

Когато имате бебе, съдържанието на пелените му ще бъде обект на доста голям интерес

Когато имате бебе, съдържанието на пелените му ще бъде обект на доста голям интерес. Цветът, последователността и честотата на изхожданията са признаци, че всичко е добре с храносмилането и здравето на малкото.

Често обаче, някои бебета, особено тези, които се хранят с изкуствена храна, могат да страдат от запек.

Това не е нещо необичайно и не бива да ви плаши. Имайте предвид, че честотата на движенията на червата може да варира значително, а параметрите на това, което се смята за "нормално", са широки. Някои бебета могат да имат изхождане по един път на ден, при други два – три пъти на седмица. Ако детето не е имало изхождане няколко дни, не означава, че има запек, ако материалът е мек.

Запек при бебета на кърма

Като общо правило бебетата, които са кърмени, рядко страдат от запек. Техните изпражнения са меки и не миришат неприятно, цветът е близък до този  на горчицата.

Запек при бебета на изкуствена храна

В зависимост от формулата на млякото, изпражненията на бебето могат да са по-твърди, по-тъмни и миризливи.

Симптомите на запек при бебета

Изпускането на газове е сред най – честите симптоми при бебето, без да следва изхождане. Ако то плаче и за напъва, но не може да се изходи, изглежда има проблем и трябва да вземете мерки.

Симптоми на запек са още:
- малки изпражнения – твърди топчета
- неприятен мирис
- твърдо коремче

Причините обикновено са смяна на млякото, дехидратация, неправилно количество мляко (при сухите млека), вкарване на солена или твърда храна.

Как да помогнем:

1. Допълнително вода

Добавете около 30 мл. допълнително вода към всяко хранене, така че бебето да получава повече течност. Това е особено важно в горещите летни дни.


2. Топла баня

Това може да помогне да отпуснете бебето. Правете лек масаж, сложете затоплена торбичка, за да облекчите.

3. Движете краката като колело

Като държите краката на бебето си, движете ги така сякаш върти педалите на невидим велосипед. Това ще помогне за раздвижване стомашно – чревния тракт.Добави коментар