Как да реагираме, когато детето вземе нещо чуждо

336
Как да реагираме, когато детето вземе нещо чуждо

Кражба?

Детските кражби рядко са умишлени и осъзнати. Как да достъпвате, когато детето ви взима чужди вещи? За това ще поговорим днес.

Съществува план на действие, към който трябва да се придържате, когато детето ви донесе у дома нещо чуждо.

1/ Постарайте се да разберете какво има в душата на детето, не го обиждайте, не му викайте, не го наказвайте. Особено пред чужди хора!

2/ Ако от разказа на детето разбирате, че по този начин е целяло да спечели приятелството на други деца, опитайте се да изясните от къде идват проблемите с връстниците.

3/ Възможно е вашето дете да лъже и да сплетничи. Дори да се държи прекалено егоистично. Помогнете му да изкорени тези навици, които отблъскват другите деца.

4/ Говорете с детето, ако постъпката му е резултат от желание да отмъсти, да привлече внимание към себе си или да постигне справедливост.
Прост разбор на ситуацията с ясни думи ще покаже на детето защо в ситуацията не е право. Дайте му по-добри начини на действие.

5/ Дайте на детето да разбере, че в живота понякога нещата са сложени несправедливо, както и че не всички желание се сбъдват на мига. Обяснете му, че не бива да се поддава на съблазънта да взима чужди вещи – това е постъпка, която е характерна за силната личност.
 Добави коментар