Как да развием речта на детето по метода на Теплякова

647
Как да развием речта на детето по метода на Теплякова

От вас зависи да провокирате у него интерес да се изразява с думи

За да стимулираме проговарянето на детето, добре е да положим усилия още от самото раждане. Освен това експертният опит никога не е излишен.

Днес ще ви запознаем с няколко практически препоръки за развитие на речта по метода на Теплякова.

Разговарайте много с детето. За да може да започне да изговаря първите звуци и думи, детето трябва да може да слуша. Затова общувайте активно с него. Разказвайте му за околната среда, всяка ваша беседа трябва да отразява битовата среда, играта и т.н.

Бъдете на едно ниво. По време на общуване с детето се старайте то да може да вижда вашите емоции и движението на устните. Осветлението трябва да е добро, а устните – на нивото на очите на детето.

Добавете в разговора настроение. Добрите и приветливи интонации дават на детето увереност и спокойствие. Така общуването се превръща в приятен и желан процес.

Бъдете внимателни с детето. Обръщайте внимание как то реагира на вашите думи. Ако някоя дума не му стане ясна, произнесете я отново. Разговаряйте с кратки и прости изречения.

Махнете залъгалката. Тя пречи на процеса на проговаряне.

Дайте на детето свобода. Когато то е неограничено в пространството, започва да говори по-рано. Така детето може да види повече неща, да ги докосне, да ги изучи и оттам започва да желае да разказва.

Гушнете детето и започнете да танцувате с него. Ритмическото развитие се отразява положително върху развитието на речта. Ритмичното полюшване в такт с песента, визуалното възприемане на движенията на майката, наблюдаването на артикулацията на възрастния – това са фактори, които спомагат за проговарянето.

Развивайте фината моторика.

Четете приказки. Нека детето вижда устните ви, докато изричате думите.

Играйте! Така човек се учи най-лесно.Добави коментар