Как да развием логическото мислене на детето

542
Как да развием логическото мислене на детето

Да поговорим отново за теорията на Масау Ибука

В качеството на основа на възпитаването и детското развитие родителите използват различни методики. Масару Ибука е бащата на Sony и ръководител на асоциация за ранно развитие. Той е експерт в областта на развитието на децата. Разработил е няколко полезни съвети за стимулиране на мисленето, а също така и полезни играчки.

Първите години са огромен потенциал и трябва да се използва. Тогава е важно да дадете свобода на познания на детето. Не го ограничавайте пространствено, включително чрез преградите на леглото. Новите впечатления и емоции са значителна стъпка напред. Те стимулират любопитството към света.

Музика на Бах и анимации с Мики Маус? Предоставете на детето интересна алтернатива, не го затваряйте в рамките „рано ти е“ или „за теб това е сложно“.

Виолетова ябълка или триъгълен автомобил? Това са изрази на детската фантазия, поглед към света на големите или пък любими играчки.

Не поставяйте етикети „правилно“ и „грешно“. Позволете на детето да прояви своя мироглед и му дайте възможност да фантазира, да измисля интересни истории и да трупа познания.

Основен акцент в теорията на Ибука е как информацията се подава към детето. Не бива да „набиваме“ знания в главата му. Трябва да разпалваме страстта към нови познания.

Съвременните играчки и развиващите материали дават основа, но за по-задълбочено развитие е нужно да покажем на детето съкровищата на цивилизацията. Показвайте му платна на художници, давайте му да слуша класически произведения или да запомня стихове на поети.

Теорията на Масау Ибука се гради на подход за развитие на детето, който му предоставя възможност да избира само в какви рамки да се движи. Детето не е съд, който да пълним със знания. Обучението трябва да му носи радост.

Създайте атмосфера на жажда към знания, разпалвайте интереси и давайте свобода за действие.Добави коментар