Как да повишите финансовата култура на децата си?

73
Как да повишите финансовата култура на децата си?

Или на какво можете да ги научите без сериозни усилия

Част от възпитанието на децата трябва да е свързано и с управлението на финасите им, за да се превърнат във финансово разумни личности с добра инвестиционна култура.

Ето на какво можете, без особени усилия и знания, да ги научите, когато станат на възраст, подходяща за създаването на първите финансови навици.

1. Учете ги за изгодите от търпението

Когато децата ви искат нещо, накарайте ги да спестят средства, за да си го купят. Колкото по-голяма е покупката, толкова по-дълго ще спестяват.

Така те ще научат, че за да се сдобият с желаната покупка, ще трябва търпеливо да спестяват, като се лишават от някои не толкова необходими им неща.

Този опит ще е изключително ценен за в бъдеще и ще ги предпазва от импулсивни покупки, както и ще им даде ценен урок за алтернативната цена на всяко едно нещо.

2. Бъдете банка за децата си

В реалния живот банките не дават пари даром. Затова не бива да го правите и с децата си. Ако те имат нужда от повече средства за определена покупка, можете да им заемете средства, естествено срещу лихва.

Тези средства децата ви могат да си изработят с допълнителна работа или домашни задължения. Така те ще се научат, че парите не се получават даром и трябва добре да обмислят нуждата си от определена покупка, защото тя си има цена.

Разбира се, може да ги научите и че е много по-добре да са банка, отколкото длъжник. Можете да заемате малки суми от техните спестени средства, като за това им плащате лихва. 

С изкараните от това пари пък те ще могат да си купят повече неща или ще намалят срока за спестяване на сумата, необходима им за желана покупка.

3. Научете ги да спазват зададен бюджет

Едно от нещата, които ни вкарват в кредитна спирала, е невъзможността ни да се „простираме според чергата си“. Затова учете децата си още от малки да разпределят средствата си съгласно възможностите си.

Давайте им определена сума всяка седмица, като трябва да са наясно, че няма да получат допълнителни средства, ако ги изхарчат за ненужни неща. Така ще се научат да спазват бюджет и да подреждат разходите си по степен на необходимост.

4. Мотивирайте ги да научат за скритата цена

Давайте проекти на децата си, които им предоставят възможност сами да открият стойността на парите. Икономистът Дейвид Стивънсън от Caesar Rodney Institute е накарал дъщеря си да разгледа и сама да избере модел трамплин, когато тя е пожелала да закупят такъв за двора им.

Той й поставил задача също така да влезе в определен бюджет, както и да провери с колко наличието на трамплин повишава застраховката на имота. След като се е обадила до застрахователните брокери, тя сама се е отказала от покупката.

5. Оставете ги да се учат по трудния начин

Ако правите всичко свързано с парите вместо децата си, шансовете те да повтарят вашите финансови грешки в живота си са доста големи. Оставете ги да се учат по трудния начин.

Например, давайте им седмичния бюджет наведнъж, без да се опасявате от последствията.

Ако ги изхарчат на първия ден и не получат повече, те ще съжаляват, но на следващата седмица вече ще са се научили, че това не е добър вариант и няма повече да повтарят тази грешка.Добави коментар