Как да помогнем на първокласника да се адаптира?

105
Как да помогнем на първокласника да се адаптира?

Детето-първокласник може да се адаптира напълно за два месеца

Началото на училищния живот може да е истинско изпитание за детето - все пак то попада в един съвсем нов свят. Адаптацията е процес на физическо и психическо преустройство, приспособяване към нови условия на живот.

Детето-първокласник може да се адаптира напълно за два месеца, но понякога всичко се проточва до половин година. Колко време отнема адаптацията към училище? Ето за пример един реален случай. По-големият син дълго не могъл да свикне с училището - отслабнал значително, постоянно бил в лошо настроение, казвал, че не иска да ходи на училище.

Младите родители още не знаели как да подпомогнат адаптацията му и затова тя продължила около 7 месеца. Когато дошло време малкият син да тръгне на училище, майката започнала да му помага още от първия месец, следвайки съвети от детски психолог.

Само два месеца след началото на учебната година детето започнало да се чувства комфортно в училище и да посещава часовете с удоволствие.

Процесът на адаптация на малкия ученик зависи от психоемоционалното и интелектуалното му развитие, от навиците му за общуване и от особеностите на характера му. Немаловажна е и ролята на родителите - те трябва да обръщат внимание на детето и да говорят с него за това, което се случва в училище.

Вижте още:Добави коментар