Как да поделим играчките между двете деца

140
Как да поделим играчките между двете деца

Не купувайте еднакви играчки! Знаем, че го правите!

Когато в семейството има повече от едно дете, неизбежно възникват спорове около играчките.

Първите конфликти започват, когато децата започнат да пълзят. Какво да правите?

Ще ви посочим няколко ясни и прости правила, които ще ви помогнат да създадете атмосфера на „световен” мир и спокойствие у дома.

Правило №1: Съществуват лични играчки и такива, които са общи

При раждането на второ дете съществува трудност, която се изразява в това, че по-голямото дете смята, че всички играчки са негови. Не си струва да купувате нова купчина играчки, само заради малкото дете. Време е да изградите общо пространство.

Личните играчки на детето са реципрочни на личните вещи на възрастния човек. Вие давате на сестра си личната ви кола, само защото й трябва и то при условие, че ще ви я върне, щом свърши задачите си.

А ако ви вземат колата просто така и не ви кажат?

Кой от двата варианта ви допада?

Важно е да научите децата да се отнасят с уважение към чуждите играчки, независимо че става дума за сестра, брат, майка или дядо.

Обяснете, че това са чужди вещи и правото върху тях е на собственика им. Той ще може да каже дали ги дава, или не.

Правило №2: Научете детето да споделя и да разменя

Не си струва излишно да настоявате, да уговаряте и да поставяте ултиматуми. Бъдете спокойни и уверени. Поговорете за правилата на общуване в детската градина. Изяснете ги за себе си. Който първи вземе играчка, той играе с нея. Другото дете трябва да почака, за да може и то да поиграе. Разменянето също е начин на общуване. Както и договорките. Боят за играчки е забранен.

Знаете ли, че децата бързо усвояват правилата за общуване, когато те не са измислени от възрастни за деца, а се явяват част от живота и на възрастните.

Детето с удоволствие би дало играчката си на друго дете, ако знае, че ще му бъде върната.

Ако искате да вземете играчка от детето, помолете го да ви я даде. Примерът е важен.

Правило №3: Предлагайте не еднакви играчки, а равностойни

Често родителите, стараейки се да избегнат конфликти между децата, купуват еднакви играчки. Този подход невинаги работи. Децата често искат същите вещи, които и другите деца имат. Това желание е заложено на подсъзнателно ниво.

Търсете равностойни, а не еднакви играчки. Всяко дете е уникално.

Стремежът към притежаването на едни и същи играчка поражда борба. Децата започват да изчисляват и да сравняват. Колко има то, а колко имам аз?

Това ли искате?



Добави коментар