Как да отучим детето от залъгалката

324
Как да отучим детето от залъгалката

Залъгалката - пръв приятел на тишината

Залъгалката е пръв приятел на много млади майки. Тя успокоява и развлича детето. И все пак – до известно време. Има един момент, в който решаваме, че залъгалката вече не е необходима или пък не е подобаващо 3-годишно дете да я използва. Как да премахнем залъгалката от ежедневието на детето, така че да не го травмираме и да детето да не крещи?

Възраст

На каква възраст трябва да премахнем залъгалката? Мненията по този въпрос се разминават. Първият период, през който можете да го направите, е, когато детето е на половин година до година и половина. На тази възраст залъгалката излиза постепенно от употреба.

В случай, че детето започне да плаче, посто не му се дава любимата занимавка. Опитайте се да намерите други начини за успокояване на ревящо и неспокойно бебе.

Следващият период – когато се налага да проведете тактита за разделяне със залъгалката, е от година и половина до втората година на детето. Вече можете да се договаряте с детето, тъй като то вече прави доста неща съзнателно.

Начини, по които да изключите залъгалката от ежедневието на детето:

- Някои майка казват, че много ефективен начин е като бъде отрязан края на залъгалката. Прави се съвсем леко изрязване. Няколко милиметра. Когато детето я сложи в устата си, то ще разбере, че нещо не е наред и ще я пусне. Ако отрежете прекалено много от залъгалката, детето ще изпадне в истерия.

- Намажете залъгалката с чесън или сложете чесън вътре в нея. Неприятният аромат ще възпре мъника от употребата й.

- Когато детето е по-голямо, можете да поговорите с него. Кажете му, че вече е голямо и че залъгалката вече е подходяща за любимата му играчка. Децата обичат, когато им кажат, че са вече големи, и е напълно възможно бързо да го отучите от залъгалката.- Друг начин за премахване на залъгалката е като раскажете на детето история за вълшебник, който е дошъл и е обещал да му подари изключителен подарък в замяна на залъгалката му. Тъй като съществува голяма вероятност детето да приеме размяната, изберете наистина желан от мъника подарък. Този подход е приложим при деца към 2-годишна възраст.

- Престорете се, че залъгалката се е изгубила и не можете да я намерите. Разбира се, детето ще започне да капризничи, но не бързайте да я търсите отново. „Намерете” залъгалката само в краен случай. След няколко дни отново я „изгубете”. Така докато детето престане да я търси.- Направете така, че залъгалката да не стои на видно място. Така детето по-рядко ще я използва и с времето съвсем ще се откаже от нея.Добави коментар