Как да отучим детето да къса книгите

171
Как да отучим детето да къса книгите

Сблъскахте ли се вече с този проблем?

На определена възраст много деца имат този навик – да късат книги и да рисуват по тях.

Може би е все още не са дорасли за книги? Защо постъпват така и как да реагират родителите?


 Някои родители запознават децата с книгите твърде рано. Например, за да им почетат книга. Друго е обаче да оставите детето само с книгата. Разбира се, че то възприема предмета като играчка. Именно като такава, то изпитва интерес да я повърти, да я гризне, да я подърпа и т.н.

Ако едно съвсем малко дете къса книжка, по-скоро то се опитва да разбере защо тя е попаднала в ръцете му.

С напредването на възрастта детето ще продължи да къса и драска книгите, а родителите ще се ядосват. Нима са възпитали лошо детето си?

Майка му преди малко му е прочела книжка, а то след пет минути е нарисувало страниците й.

Не си струва да се паникьосвате. Възможно е детето да има развита фантазия и просто да не може да устои на желанието да дорисува вълка, мечката или лисицата.

Може би дорисува току-що измислен герой. Може би съчинява свой собствен сюжет.

Някои деца старателно надраскват персонажи от книжките. Защо? Нима това е някаква лоша черта от характера им? По-скоро не ги харесват и се опитват да ги махнат от приказката.

След това идва нов момент.  Детето не може да разбере защо родителите се ядосват. Нали то прави добро дело, бори се със злия персонаж.

Съвсем друг въпрос е как да научите детето да уважава и да обича книгите, да му дадете да разбере, че рисуването е подходящо занимание, когато пред тях е блок с бели листа.

Първо, купете на детето красиви албуми за рисуване и такива с бели листа. Дайте му и средство за рисуване. Сега може да твори.

Обяснете му, че книгата не е играчка. Тя е източник на знания, приказки, истории и т.н.Детето е скъсало книга? Предложете му я да „излекувате“. Залепете я заедно. Не забравяйте да похвалите детето за старанието и помощта.

Ако детето все пак продължава да къса книжки, предложете му алтернатива – вестници и списания, които не използвате. Кажете му, че може да ги направи на малки парченца.

Накрая съветваме да не се разстройвате. Ако детето престане да слуша приказката след 5 минути, не го заставяйте до продължава да слуша. Позволете му да играе. Така то се учи. Скоро то само ще дойде при вас и ще поиска да му почетете.
 Добави коментар