Как да отгледаме дете, което обича математиката

474
Как да отгледаме дете, което обича математиката

Накарайте го да разбере, че светът е математика

Оставете листите и картите с числа и научете детето си да обича математиката. Не се притеснявайте за работната тетрадка - детето ще има достатъчно време да прави тези упражнения в училище през следващите години. Сега целта ви е да въведете математиката с ентусиазъм и колкото е възможно по-малко натиск. Колкото повече се радвате на числата, толкова повече можете да покажете на малките, че математиката е част от ежедневието и е толкова мотивираща.

Бъдете позитивни

Не се опитвайте да показвате на детето си цифрите по начина, по който вас са учили. Днес учителите сега наблягат на връзката между реалния свят и математическата концепция. Децата разбират, че математиката им помага да развият добри умения за решаване на проблеми. За тях ученето в математиката е наистина забавно.

Използвайте математика всеки ден

Нека детето ви да види колко важни са математическите умения в ежедневието ви и колко често ги използвате. Поискайте неговата помощ, когато плащате сметки, измервате стая за ново обзавеждане или съставките за рецепта. Посочете му как лекарите, фармацевтите, строителите и астронавтите използват математика в работата си.

Разширяване на границите на математиката

Математиката не е просто число. Тя също е:

Идентифициране на фигури ("Колко триъгълника виждаш в тази картина с платноходка?")

Следващи модели ("Тази снимка показва червен кръг, после син кръг, а след това отново червен. Какъв цвят ще дойде след това?")

Да правите сравнения ("Този чорап е по-голям или по-малък от този?")

Чрез развиването на тези умения в ранна възраст детето ви ще има време, което да обхване геометрията и да разбира по-сложните числови концепции години след това.

Задавайте въпроси

Говорете на глас, когато изчислявате сума в супермаркета, в мебелния магазин или у дома. Например, ако детето ви поиска бисквитки по време на игра, можете да кажете: "Да видим,  останали са четири бисквитки. Ако дам една на теб и една за мен, колко ще останат?“. Когато детето порасне, можете да направите по-сложни задачи. Насърчете детето си да разбере отговора само, но и го принуждавайте да мисли на глас. Постигането на правилния отговор е по-малко важно, отколкото да се справи със стъпките, за да стигнете дотам.

Оставете детето си да използва калкулатор

Децата обичат джаджи, а събирането и изваждането с калкулатор е вълнуващ начин да се научи да познава числата. Ще го запознаете и с инструмент, който ще използва един ден в училище. И дори да е твърде малко, за да разбере какво се случва с калкулатора, вероятно ще го възприеме по – късно по – добре, отколкото си мислите.

Изпробвайте приложенията за обучение по математика

Макар че не е заместител на реалните уроци, приложенията по математика укрепват уменията, които се преподават в класната стая. Освен това децата обичат интерактивността. Добави коментар