Как да не претоварим първолака

155
Как да не претоварим първолака

Да установим оптимален режим и атмосфера

Всяка една ситуация в живота бива по-леко изминавана, когато разполагаме със съветите на опитния човек. Началото на учебната година е вълнуващ момент за цялото семейство. Тогава в ежедневието на малкия ученик започват да навлизат нови светове и нови преживявания.

Всичко това, наедно със знанията, които ежедневно му се поднасят, могат да доведат до изтощение, объркване и претоварване. Затова сме ви подготвили няколко съвета за избягване на този развой на обстоятелствата, който може да завлече със себе си спад в имунната система и влошаване на процеса на учене.

Какъв е желателно да бъде режимът на ученика?

1/ За да съставите режим на деня на ученика, трябва да отчетете какво е натовраването – умствено и физическо. Препоръчително е да редувате почивка и натоварване.

2/ Не слагайте детето на бюрото да пише домашните си веднага след прибиране от училище. Дайте му известно време, в което да отпочине и да поиграе на свеж въздух.

3/ Домашните задачи е добре да се изпълняват след 16:00 часа. Но не позволявайте на детето да стои будно до късно вечер.

4/ В ежедневието на детето задължително трябва да присъства физическа активност. Например, футбол, каране на колело, гимнастика и т.н. За децата на възраст между 11 и 15 години физическото натоварване е желателно да бъде равносилно на изминаването на 7 км пеша.

Как да изберем добро училище?

5/ Когато детето пише домашните си, препоръчително е да прави почивка на всеки 15-20 минути.

6/ Подгответе подходяща атмосфера – на детето е необходима тишина, за да се съсредоточи върху задачите.7/ Осигурете на детето здравословен сън.

8/ Не претоварвайте детето с извънкласни занимания. Задължително оставете поне един ден от седмицата свободен от занимания.

И още няколко важни стъпки:

- Задължително осигурете на детето си разнообразно и балансирано хранително меню. Присъствието на плодове, зеленчуци, риба, пресни сокове е жизнено важно.
- Следете дали детето пие достатъчно вода всеки ден.
- Научете детето да умее да се отпуска, когато не учи, и да се съсредоточава, когато е време за домашни.
- Контролирайте престоя пред компютър и телевизор.
 Добави коментар