Как да научим по-лесно детето да чете

1292
Как да научим по-лесно детето да чете

Учените са открити един много ефикасен трик

Детските книги трябва да разполагат с по една илюстрация на всяка страница, за да може обучението по четене да бъде максимално ефективно. Това твърдят учени от университета в Съсекс, Великобритания.

Преливащата от илюстрации книга, която е ярка и пъстроцветна, може да затрудни децата в процеса на възприемане на информация. Тя ги натоварва с картинките в себе си.

Децата, особено тези, които са твърде малки, за да четат самостоятелно, не могат да следват текста, обяснява Зои Флек, психолог, който участва в изследването.

За да стигнат до този извод, учените са „учили“ 3-годишни деца да четат с книжки, в които на всяка страница има по една или две картинки.

В хода на проекта е установено, че първата група, която е чела книжка с една илюстрация на страница, е усвоила два пъти повече думи. Във втората група психолозите са използвали книги с по две илюстрации на страница – те забелязали, че ефективността на учебния процес е по-слаба.

Според учените добра практика е да се посочва на детето правилната картинка н процеса на четене. Жестът е ефективен и спомага за запомняне на думите.

Във връзка с това психолозите препоръчват на родителите да търсят книги за обучение с по-малко количество картинки на страниците и освен това да съсредоточават вниманието на децата по време на обучението, пише The Daily Mail.Тези резултати напълно съответстват на когнитивното натоварване, което предполага, че нивото на обучение зависи от сложността на задачите. В случая с децата предоставеното им по-малко количество ярка информация или просто ориентиране към нея помага за по-ефективния процес на усвояване.Добави коментар