Как да научим детето да пие вода

1867
Как да научим детето да пие вода

Да поговорим за дневните норми според възрастта

Здравето на детето е една от най-важните грижи за родителите. А знаете ли, че водата играе ключова роля във формирането на детския организъм и имунитета? Днес ще ви разкажем колко е важно децата да приемат достатъчно вода според възрастта им.

Значение на пиенето на вода

Водата участва в жизнено важни процеси и се отразява благоприятно върху здравословното състояние. Редовното пиене на чиста вода подобрява обмяната на веществата, поддържа кръвното налягане и температурата на тялото, понижава риска от поява на алергични реакции. В същото време обезводняването води до бърза умора.

Колкото по-рано детето се научи да пие вода редовно, толково по-здраво ще бъде.

Норма за потребление на вода

Нормата зависи от възрастта, теглото, подвижността, физическото състояние и климатичните условия.
От 0 до 1 година

Децата на тази възраст получават всички хранителни вещества от кърмата или от адаптираното мляко. Поради това лекари съветват да се дава по малко вода, особено ако навън е горещо и детето се поти.

Вода се дава и в случаи, когато детето страда от запек, повръщане, повишена температура, хълцане и др.

Ако детето се храни с адаптирано мляко или менюто е смесено, вода е необходима за приготвянето на смесите. Допълнително може да му се дава вода между храненията още от първия ден. За толкова малко дете нормата е не повече от 100-200 мл на ден.

От 1 до 3 години

Когато в менюто бъде включена твърда храна, потребността от вода нараства. В същото се време се увеличава и загубата на течности, тъй като детето вече е по-активно физически. Нормата гласи 50 мл вода на килограм тегло.

От 3 до 7 години
Колкото по-голямо е детето, толкова повече вода следва да пие. На предучилищна възраст обемът може да достигне 1,2 – 1,7 л вода дневно. През този период е желателно родителите да научат детето да пие редовно вода.От 7 години
Нормата скача в рамките на 1,7 л до 2,5 литра на ден. Ако детето спортува или е доста активно физически, количеството вода може да се увеличи.

Как да развием навик да се пие вода

Децата копират поведението на своите родители. Редовно пийте вода и детето ще прояви интерес към нея. Децата освен това харесват ритуалите. Може да създадете такъв „воден“ ритуал – пийте чаша вода веднага след събуждане сутрин, както и няколко часа преди сън.

Винаги давайте на детето бутилка с вода, когато отива някъде. Старайте се да го информирате, че водата е изключително важна за организма.
Добави коментар