Как да научим детето да ходи на гърне

1529
Как да научим детето да ходи на гърне

Проблем или въпрос на време

Чест проблем за младите майки се оказва приучаването на детето да ходи на гърне. Случва се майките да изпадат в истерия от факта, че детето им дори не иска да седне на гърнето, камо ли да свърши нещо там. Всъщност причина за тревога не бива да има. Практиката показва, че колкото повече усилия и нерви хабим за дадена процедура, толкова по-трудно става осъществяването й.

Какво смятат специалистите трябва да направим, за да започне детето успешно да използва гърнето?

Детето отказва да ходи на гърне

Какво да направим, когато отказва дори да седне? Първо, не изпадайте в паника. Ако детето не разбира защо трябва да го направи и за какво се използва гърнето, ще дойде време, когато ще му стане напълно ясно. Дори и на 4-годишни деца им се случва да се напишкат в панталоните и това е напълно нормално явление.

Едно дете е способно да използва гърнето по предназначение, едва когато се научи да контролира процеса на освобождаване на урината и изпражненията. Не се вълнувайте толкова много, когато детето ви не може да усвои контрола отведнъж.

Процесът е напълно индивидуален и няма причина да подозирате нарушения в развитието му. Когато детето не иска да ходи на гърне, това не е признак, че здравето му не е добро.

Какво не трябва да правим?

Не насилвайте детето да сяда на гърнето. Такива действия могат да провокират отвращение. Ако пък детето ви седи на гърнето, но не върши нищо, това също не е причина да се ядосвате или пък да го обиждате.

Поиграйте с детето

Ако детето категорично не иска да се изхожда в гърнето, опитайте да си поиграете с него. Сложете на гърнето някоя играчка. Така детето ще се успокои и след време ще седне на гърнето само, повтаряйки примера.

Винаги хвалете детето, когато е свършило „работата”.


Не крийте гърнето в шкаф. Детето не бива да остава с впечатлението, че ходенето до тоалетна е срамна работа. Поставете гърнето на видно място в стаята, така че детето да има непосредствен контакт с него и, най-вече, да свикне с присъствието и употребата му в ежедневието.

Така гърнето ще ви е винаги под ръка, а след известно време ще бъде изместено от тоалетната чиния.

Препоръка: Бъдете търпеливи, докато приучавате детето да ходи на гърне!

И още "Как да..."

Как да научим детето да брои до 5

Как да изберем име на детето

Как да НЕ храним детето

Как да научим детето да седи

Как да се грижим за залъгалкатаКоментари

Коментар: 1

Често срещана практика у нас: идва някой близък да гледа детето за малко, то е на годинка и нещо, и се казва следното: по едно време детето донесе гърнето да си играем с него. Ами не - не го е донесло да играе, а е искало да се изходи... Ето - провери памперса и се увери. :))


  • 1

Добави коментар