Как да научим детето да бъде щастливо

286
Как да научим детето да бъде щастливо

Случайност ли е щастието?

Повечето хора са склонни да мислят, че щастието е случайност и го разглеждат като нещо, което или го има, или го няма, пише Moments A Day.

Предлагаме ви да разберете как може да научите детето да бъде щастливи от най-ранна възраст.

„Аз просто искам детето ми да бъде щастливо“ – думи, които можете да чуете от много майки и бащи. Основно родителите разговарят с децата си за техните чувства само в ситуации, при които са тъжни, сърдити и тревожни. Рядко стимулираме децата да говорят, размишлявайки за щастието.

Тук може да ви помогне т.нар. позитивна психология – това е науката за щастието.

Много училища в момента изучават и реализират програми за позитивна психология. Най-разпространените теми, които се разглеждат в тези програми, са добротата, надеждата и оптимизмът.

Благодарността е още една проста съставна част на щастието, която можем да практикуваме с детето.

Ако го попитаме какво го прави щастливо и за какво е благодарно, по този начин стъпка по стъпка ще започнем да го обучаваме да мисли позитивно – да отчита наличието на добри неща в живота си, отколкото само на лоши.

Можете да започнете да размишлявате и да говорите за щастието – това трябва да бъде ваш навик още с появата на децата. Този начин на мислене, който действително трябва да се развива, е способен да моделира децата.

Например попитайте детето какво го прави щастливо. Обяснете му за доброто. Разкажете му, че всички хора имат различни силни страни и интереси, че осъзнавате и разкриването на тяхната уникалност прави живота по-добър.

Накрая помогнете на детето да разбере, че всеки проблем е преодолим и решавайки го, животът става по-щастлив.

Периодът на училището е отлично време за закрепване на такива полезни навици като пълноценният сън, редовните тренировки и т.н. Те също ще бъдат от помощ за детето, за да бъде емоционално здраво и да може да се стреми към щастието.Добави коментар