Как да накарате тийнейджъра да говори с вас

73
Как да накарате тийнейджъра да говори с вас

Половинчати отговори, повдигнати очи, отговор с една дума, а след това мълчание

Половинчати отговори, повдигнати очи, отговор с една дума, а след това мълчание. Това са някои от най-често срещаните родителски преживявания при общуването с тийнейджъри.

Точно когато имаме чувството, че децата достигат до възрастта, в която може да проведете по-интересни и смислени разговори с тях, изведнъж те спират всяка по-значима вербална комуникация.

Да накарате тийнейджърите да говорят е повече изкуство, отколкото наука, но има неща, които можете да направите, за да увеличите вероятността той да иска да общува с вас по смислен начин.

Все пак бъдете реалисти и имайте предвид, че общуването по ваше време не е това,  което може да очаквате днес.

Комуникацията в повечето отношения е предимно повърхностна и транзакционна. Голяма част от нея е поздрав, споделяне на практическа информация, отправяне на необходимите искания или празен разговор, за да мине времето, когато са заедно. В много случаи тийнейджърите смятат, че не се нуждаят от родители, за да разрешат всичките си проблеми или да споделят тревогите си. Това е и причината те да предпочитат връстниците си, а приятелите се превръщат в тези, на които се доверяват.

Но, тъй като комуникацията е много важна, вижте някои правила, за да бъде по – лека тя с вашия тийнейджър.

1. Слушайте ги

Причината номер едно, поради което тийнейджърите не разговарят с родителите е, защото те се чувстват така, сякаш не ги слушат. Родителите често се оплакват, че техният тийнейджър никога не разговаря с тях, но се замислете – колко често вие не казвате нищо, когато сте с тях? Ако искате вашият тийнейджър да говори с вас, тогава трябва да им дадете възможност да говорят. Питайте ги за деня им, изслушвайте ги.

2. Задавайте полезни въпроси

Следващото най-важно нещо, което трябва да направите, е да задавате полезни въпроси. Полезен въпрос е този, който ви помага като родител да придобиете по-добро разбиране за това, какво говори вашият тийнейджър и го насърчава да споделя повече от история, която споделят.

Избягвайте да питате „Защо“, а вместо това задавайте въпроси, на които е по-добре като  отговарят, да опишат какво се случва. Опитайте да зададете въпроси, започващи с „Какво“, „Кога“, „Кой“ или „Как“.

3. Съсредоточете се върху техните интереси

Говорете с вашия тийнейджър за неща, които имат значение за тях. Попитайте ги за музиката, която слушат, компютърните игри, които играят, и спортовете, които харесват. Още по-добре е да се включите в активности, които той харесва. Задайте въпроси за това, което ценят, помолете ги да ви покажат как да направите нещо, хвалете техните знания или способности в определена област.

4. Отделете време само за вас

Често тийнейджърите са по-заети от своите родители. Отделете един или два дни в месеца, за да прекарвате време само двамата за нещо специално. Това може да е пазаруване, екскурзия или урок по готвене. Каквото и да е, трябва да сте просто двамата и да правите нещо, което ще се хареса на вашия тийнейджър.

5. Бъдете на разположение

Опитът да накарате вашия тийнейджър да говори с вас за определен период от 15 минути през деня рядко ще се получи. Не можете да насрочите среща с него и да очаквате да ви даде кратък отговор на това, което се случва в живота му.

Колкото повече време прекарвате около него, толкова по-голям е шансът да говори с вас. Това не означава да седите наоколо и да не правите нищо в очакване кога той ще реши да ви заговори. Накарайте го да вярва, че вие ще сте винаги насреща, ако иска да сподели , дори да се  наложи да промените плановете си.

 

6. Комуникирайте всеки ден

Дори да е само за няколко минути на ден, нека вашият тийнейджър да знае, че сте наоколо и че ви интересува.

7. Споделяйте и вие

Вместо просто да атакувате вашия тийнейджър с въпроси за това, което се случва за него, споделете и неща от вашия свят. Не очаквайте обаче той да прояви жив интерес, но бъдете сигурни, че чува това, което му казвате.

8. Не прекъсвайте разговора

Не прекъсвайте детето и не вмъквайте ваша история в неговата. Това може да се възприеме от тях не като съпричастност, а егоистично пренебрежение.

9. Не разпитвайте

Никой не иска да споделя с разпитващ. Ако сте склонни да бомбардирате тийнейджъра си с безкрайни въпроси всеки път, когато той сподели нещо, не се изненадвайте, ако спре да споделя. Може да е изкушаващо като родител да искате да знаете всички подробности, но това може да се изтълкува заплашително от вашия тийнейджър.

10. Изберете моментите

Друга полезна стратегия е да изберете кога да говорите с вашия тийнейджър. Това може да е в колата, например. Няма прекъсвания или членове на семейството, които могат да слушат. И двамата гледате напред, затова е по-малко конфронтационно или неудобно. Възползвайте се максимално от тези времена.

Удобен случай е, ако говорите с тях, докато правите нещо друго, на закуска или вечеря на масата или пък вечер, когато отидете да му пожелаете лека нощ.Добави коментар